Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea a nu mai puțin de 21 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată. Un calcul simplu arată că pompierii au avut de lucru aroape în fiecare oră. În operaţiunile de lichidare a acestor arderi au fost implicaţi aproape 100 de subofiţeri ai gărzilor de intervenţie din Deva, Hunedoara, Orăştie, Ilia, Brad, Baru, Râu de Mori, Bretea Română, Dobra, Băița, Baru.
Suprafaţa totală afectată de arderi depăşeşte 150 de hectare de teren, pășune sau litieră de pădure. Cel mai probabil , incendiile au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise în scopul igienizării terenurilor scrie servuspress.ro.
Pe de altă parte, pompierii militari ai județului Timiș au avut și ei mult de lucru în ultimile zile. Ei au intervenit au intervenit, în doar 4 zile, la peste 80 de incendii de vegetație uscată.
APIA mai dură decât pompierii cu ”arderile” la buzunare:
Între IGSU, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Plăţi Intervenţii pentru Agricultură există un schimb de informații privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Pentru identificarea corectă a locaţiei unde a avut loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti sau păşuni APIA utilizează o aplicaţie care generează informaţii colectate prin satelit. Prin intermediul acestei tehnici de ultimă generaţie poate fi identificat cu uşurinţă şi proprietarul terenului pe care s-a produs arderea. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000 – 2500 de lei.
Sursa: servuspress.ro