Politicienilor bănățeni le este frică să se implice la nivel național și regional. Video

236

Chiar cu o săptămână în urmă, politica românească a trecut printr-un moment ce ar trebui să facă parte din firescul lucrurilor. A avut loc congresul extraordinar al unui partid. Adică al celui ce a întrunit majoritatea parlamentară și conduce de atunci. Dar la noi, ca la nimenea. Cu o lună înainte faptul a stârnit atâtea patimi și discuții în media, dar și pe lângă. Mulți analiști de conjunctură își dădeau cu părerea și chiar lansau idei fanteziste. Se făceau previziuni, se încropeau scenarii. Acum, după eveniment, când ar fi foarte multe de spus, nimeni nu mai are nimic de comentat din așa-zișii specialiști politici.

La nivel local, la noi în județ, președintele PSD, Călin Dobra, Abia întors de la București, adaugă câte ceva la cele știute.

”Din Timiș a fost plecată o delegație de o sută de membri la lucrări. A fost „…un eveniment de forță în care s-a transmis încă odată că PSD Timiș este un partid mare, unit și echilibrat… Acest congres a fost structurat pe două părți importante. Dacă o parte (cea de-a doua a fost de alegeri), unde doi colegi pe care îi cunosc foarte bine, și este vorba de Natalia Intotero, deputat de Hunedoara, ministrul românilor de pretutindeni și Mihai Fifor, deputat de Arad, Ministrul Apărării, au devenit vicepreședinți regionali. Eu mă bucur că s-a revenit la nivel național cu o conducere reprezentată din fiecare regiune. Consider că la momentul acesta fiecare regiune este reprezetată echilibrat în cadrul conducerii naționale. Îi cunosc pe cei doi vicepreședinți foarte bine și am avut și discuții ( cu ei … n.r.) să reprezinte interesele politice ale organizației PSD de Timiș așa cum se luptă și pentru organizațiile din rândul cărora fac parte”, a declarat Călin Dobra.

Prima parte a congresului, de fapt cea mai importantă, a demonstrat seriozitatea partidului pentru ca s-a venit în fața oamenilor, nu doar a membrilor de partid, cu un proiect pe termen lung. Un proiect ce are nevoie de susținerea generală a tuturor forțelor politice. Va fi nevoie de un pact politic pentru dezvoltarea României și care să asigure continuitatea derulării lui, indiferent de cine vine la guvernare.

„România 2040” este un proiect pe termen lung asumat de către PSD și care va merge în Parlament pentru a deveni lege. În afara acestui proiect partidele și guvernele care se vor succede pe parcursul timpului la conducere în acestă țară își pot implermenta ideile politice și măsurile economice care țin de ideologia lor. Dar fiecare guvern viitor, dacă va semna acest pact politic, va avea obligația de a duce la îndeplinire cota ce-i revine din acest program numit foarte optimist „România 2040”. Acestea ar fi pe scurt câteva din ideile ce presupun acest program într-o sinteză scurtă, a celor vorbite la București, făcută de Călin Dobra.

Tot cu acest prilej a fost votată o strategie pentru cinci mari convenții naționale, de fapt deziderate de indeplinit pentru o dezvoltare coerentă a țării:
-Convenția națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024
-Convenția pentru președenția Consiliului Uniunii Europene
-Convenția națională pentru cultură
-Convenția națională pentru egalitate de gen „România paritară”
-Convenția națională „România 2040” unde politicile și programele de dezvoltare strategice al țării au fost prezentate pentru următoarele două decenii

Acestea ar fi foarte pe scurt cele ce s-au discutat la Congresul extraordinar la PSD recent încheiat.

Pentru cei din Banat este interesant de aflat că nimeni din cele două județe nu și-a depus o candidatură pentru a deveni vicepreședinte regional. Nici din Caraș-Severin, nici din Timiș nu a fost cineva care să-și fi asumat misiunea de a candida și eventual de a câștiga un astfel de post. Din nou vor ști alții mai bine ce trebuie făcut aici la noi. De fapt s-a transformat centralismul bucureștean într-unul de tip ardelean. Doi vicepreședinți din Hunedoara și Arad, ce nu fac parte din regiunea noastră istorică, vor decide ce trebuie să facă filialele din Caraș-Severin și Timiș. Este ciudată lipsa de asumare și de combativitate a politicienilor bănățeni ce ar vrea să fie băgați în seamă fără nici un efort de implicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.