Imaginea unui adolescent lipit de canapea, cu privirea lipită de un telefon, este cât se poate de obișnuită. Însă, în ultimele câteva zile, tot mai mulți copii, însoțiți sau nu de părinți, singuri sau în grup, merg pe stradă sau prin parcuri, cu ochii fixați pe ecranul telefonului pe care-l mută de sus în jos, de la stânga la dreapta, căutând ceva. Ce anume? POKEMONI! În numai câteva zile de la lansarea în România, Pokemon Go a devenit și aici un adevărat fenomen.
Mania Pokemon nu e nouă. Despre Pokemoni sigur ai auzit și tu, căci fără îndoială ai urmărit desenele animate în urmă cu ceva timp. Au fost apoi jucăriile din seria Pokemon foarte iubite de copii, dar și cartonașele de colecționat. Iar acum toată lumea joacă Pokemon Go. Să fie acest Pokemon Go jocul care unește fanii nostalgici peste generații? Tu, ca părinte, ar trebui să te îngrijorezi dacă al tău copil începe să joace acest joc? Îl lași sau nu? Dă dependență sau nu? Dacă îți pui aceste întrebări, iată ce ar trebui să știi!
Cum se joacă Pokemon Go?
Pokemonii sunt creaturi imaginare, din desenele animate. În joc, aceștia există peste tot în jurul nostru. Jucătorii sunt un soi de „antrenori” care trebuie să captureze creaturile Pokemon, folosind camera telefonului și hărțile GPS. Atunci când jucătorul reușește să captureze un personaj, îl poate adăuga colecției sale.
- De ce toți cei care joacă acest joc trebuie să meargă pe jos?
Harta jocului indică poziția jucătorului, dar și a personajelor Pokemon, aflate în apropiere sau în depărtate. Pentru a captura Pokemonii, jucătorii trebuie să meargă pe jos, calculând și timpul necesar pentru a ajunge în locul respectiv. Alte simboluri care sunt menționate pe hartă sunt Pokestops și săli de sport(Gym). Acestea sunt zone generale de joc, dar și obiective turistice, împărtășite de toți utilizatorii.
- Persoanele străine care joacă Pokemon Go pot vedea unde se află copilul meu?
Nu. Nimeni nu poate vedea reciproc pe hartă în timpul jocului. Desigur, oamenii se pot vedea, atunci când caută Pokemoni în jurul unui anumit punct indicat pe hartă. Însă aceasta este singura modalitate prin care oricine poate vedea un alt jucător: mersul fizic unul lângă altul, în încercarea de a ajunge la aceeași Pokestop sau săli de sport.
Se poate spune că Pokemon Go ajută copiii să facă mai multă mișcare în aer liber?
Da. Dacă îl joacă, vor ajunge să facă mișcare cu adevărat. Chiar zilele trecute, una dintre prietenele mele îmi mărturisea că datorită acestui joc ea și fiul ei au mers în aer liber 3 ore, căutând Pokemoni. De altfel, în social media, există o mulțime de discuții despre modul în care jocul Pokemon Go a reușit să îi facă pe copii mult mai activi, într-un timp relativ scurt.
Este Pokemon Go un joc sigur pentru copii?
Jocul este recomandat utilizatorilor de peste 13 ani. Dar, la fel ca orice joc, trebuie luate câteva măsuri de siguranță. Așadar, în cazul în care copilul dumneavoastră vrea să caute pokemoni de unul singur, trebuie să-l învățați să fie extrem de atent pe unde merge. Căci, în timp ce joacă Pokemon Go, oamenii sunt tentați să privească doar în telefonul lor mobil, ceea ce înseamnă că nu se uită întotdeauna pe unde merg, lucru care poate duce la posibile accidente. Mai mult decât atât, copilul trebuie să fie conștient că pokemonii sunt niște personaje imaginare pe care nu trebuie să le confunde cu cele din lumea reală.
- Sunt incluse costuri suplimentare?
Nu, jocul poate fi descărcat pe gratis pentru posesorii de telefoane echipate cu sistem Android sau IOS. Însă, pentru a se juca Pokemon Go, utilizatorul are nevoie de o conexiune la Internet 3G sau 4G. Se apreciază că, pentru o oră de joc continuu, se consumă aproximativ 10MB. Așa că, dacă utilizatorul nu are un abonament avantajos pentru traficul de date, s-ar putea ca factura de telefonie mobilă să vină un pic mai mare.
Sursă: libertateapentrufemei.ro