Astăzi în centrul Timişoarei au răsunat pentru câteva minute sirenele. Populaţia habar nu avea ce se întâmplă, plimbându-se agale prin oraş, cei mai tineri sărutându-se pe sub „ploaia de bombe” , „căderi de meteoriţi” , „inundaţii”, şi multe altele ce se pot întâmpla.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, şi-a verificat instalaţiile, să vadă dacă funcţionează în caz de vreo urgenţă, organizând un fel de simulare a unor dezastre, dar mai mult dorind să îşi verifice sistemul acustic de alarmare, dacă acesta există, şi starea lui de funcţionare.
Astfel de verificări au început de câteva zile în ţară, astăzi venind şi rândul Timişoarei, de declanșare a alarmei la dezastre, formate din câte cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu o pauză de zece secunde.
Potrivit reprezentantului ISU, asta ar trebui să însemne pentru populaţie că urmează un dezastru, o inundaţie, un cutremur însă, din păcate, nimeni nu are habar de aşa ceva. “Trebuie să asculte indicaţiile autorităţilor, în cazul inundaţiilor nu trebuie adăposturi, doar în cazul alarmei aeriene, populaţia trebuie să se adăpostească, la nivelul municipiului Timişoara existând adăposturi de protecţie civilă care pot adăposti circa 13.000 persoane”, spun reprezentanții ISU Banat.
Măsurile sunt specifice la ceea ce se poate întâmpla: inundaţie, cutremur, raiduri aeriene. De exemplul în caz de cutremur trebuie avut la îndemână un rucsac de supravieţuire pentru trei zile, hrană, apă, aparat de radio, sac de dormit, lanternă, baterii şi documentele personale.
Cu toate că în comunicat se preciza că exerciţiul va avea loc între orele 10-15, alarma a putut fi auzită în jurul orei 10,00, după care a amuţit.