Biroul Politic Judeţean al PNL Timiş a luat primele măsuri în urma scandalului de la Conferinţa de alegeri a PNL Timişoara, de sâmbătă, astfel că a fost votată dizolvarea Biroului Permanent Local Interimar al PNL Timişoara şi s-a ales o nouă componenţă care are ca principale atribuţii organizarea alegerilor la municipiu.
”În cadrul BPJ interimar al PNL Timiş, a fost votată dizolvarea Biroului Permanent Local Interimar al PNL Timişoara şi s-a ales o nouă componenţă care include două personalităţi din mediul universitar, reprezentative pentru oraşul Timişoara: Octavian Creţu – rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi Marilen Pirtea – rector al Universităţii de Vest Timişoara. Noul BPL interimar se bucură şi de figuri marcante al Partidului Naţional Liberal, foşti preşedinţi ai PNL Timiş: Viorel Coifan şi Ovidiu Drăgănescu, experienţa acestuia din urmă fiind chiar şi la nivel naţional, unde a ocupat funcţia de secretar general al PNL pe ţară. Preşedinte interimar la Timişoara a rămas Alin Nica. Noul BPL interimar are ca principale atribuţii organizarea alegerilor la municipiu şi cercetarea şi sancţionarea faptelor acelor membri care au încălcat statutul şi care, prin acţiunile lor, continuă să afecteze reputaţia PNL”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al PNL Timiş.
În cadrul aceleiaşi şedinţe a BPJ a fost schimbat deputatul Claudiu Chira de la conducerea organizaţiei PNL Dumbrăviţa. Biroul Permanent Judeţean interimar al PNL Timiş s-a întrunit marţi seara pentru a analiza şi a decide cu privire la situaţia creată în jurul alegerilor de la PNL Timişoara.
”Scandalul provocat de grupul coordonat de Raul Ambruş, Claudiu Chira, Liviu Cocean şi Cătălin Iapă a fost unul premeditat, Raul Ambruş fiind informat asupra persoanelor care nu au drept de vot. Acesta a avut acces la convocator şi i s-au adus la cunoştinţă motivele statutare pentru care persoanele în cauză nu îşi pot exprima opţiunea în mod legitim. Candidatul Raul Ambruş a fost reprezentat în Comisia de organizare şi desfăşurare a alegerilor de către Claudiu Chira şi Liviu Cocean deci a avut acces atât la informaţii, cât şi la deciziile luate. Dacă ar fi existat îndoieli legitime cu privire la convocator, persoanele în cauză ar fi trebuit să depună contestaţie, nu să instige la violenţă. Persoane fără drept de vot au fost mobilizate de către grupul lui Raul Ambruş în vederea pătrunderii în sala unde începuse conferinţa de alegeri cu scopul de a crea confuzie şi a periclita procesul corect de votare. Persoanele care au intrat în sală au creat un climat conflictual şi au insistat să voteze, fapt care a impus amânarea alegerilor”, se arată în comunicat.
Tehnic, alegerile la PNL Timişoara au fost organizate corespunzător, dar nu pot fi validate.
”Din punct de vedere tehnic, alegerile au fost organizate corespunzător, nu au fost identificate deficienţe sau greşeli ale Comisiei de organizare şi desfăşurare a alegerilor. Locaţia iniţială – Grădina de Vară a fost schimbată cu sala Filarmonicii deoarece condiţiile meteo nu permiteau desfăşurarea evenimentului în aer liber. Toate persoanele cu drept de vot au fost anunţate, iar pentru acestea, accesul în sală s-a făcut cu uşurinţă. În ploaie, în faţa clădirii, au staţionat persoane fără drept de vot care au venit instigate de grupul lui Raul Ambruş şi cărora nu li se putea permite accesul în incintă. Presupusele alegeri de PNL Timişoara nu au existat din punct de vedere statutar, deci ele nu pot fi nici validate, nici invalidate. Comisia de arbitraj de la Bucureşti nu are asupra a ce să se pronunţe deoarece alegerile nu au avut loc”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, potrivit PNL Timiş, din punct de vedere tehnic, şedinţa de alegeri a fost închisă oficial după anunşul lui Alin Nica în acest sens şi tot atunci au fost anulate buletinele de vot.
”Din punct de vedere tehnic, statutar, şedinţa CCL a fost închisă oficial de preşedintele BPL Timişoara, în baza deciziei CODA nr 3 din 3 iulie. Prin respectiva decizie s-au amânat alegerile şi s-au anulat buletinele de vot tipărite în acest sens. Tot ce s-a desfăşurat după momentul anunţului preşedintelui BPL, care este şi preşedinte BPJ, nu mai este considerat CCL, ci doar un grup de oameni adunaţi într-o sală. Tot ce s-a votat după momentul anunţului preşedintelui BPL nu este valid. Menţionăm de asemenea că persoanele care au intrat cu forţa în sală nu s-au legitimat, deci nu poate fi certificată nici măcar calitatea de membru PNL, cu atât mai puţin dreptul de vot”, se mai arată în comunicat.