PNL, PSD și UDMR continuă negocierile pe programul de guvernare, dar nu au găsit un premier, nu au o structură clară a guvernului și nici nu s-au înțeles încă în cazul domeniilor sensibile.
Intenția de a merge la președintele Klaus Iohannis cu un singur nume de premier nu s-a concretizat până acum. Florin Cîțu face toate eforturile să se întoarcă la Palatul Victoria, PSD nu-l vrea, UDMR se declară dispusă să preia ea șefia Guvernului. Liderii celor trei partide vor merge pentru mediere la Iohannis care, susțin surse politice, nu exclude o nouă nominalizare a lui Nicoale Ciucă.
Cîţu, a declarat, sâmbătă, că discuţiile pentru formarea unui nou guvern vor continua pe capitolele Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie şi Sănătate, iar în cursul zilei s-ar putea încheia.
„Sunt capitole – Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie, mai e puţin şi la Sănătate şi cam acestea ar fi. (…) Eu sper să închidem astăzi capitolul pe programul de guvernare şi după aceea să începem protocolul şi discuţiile pe ministere şi pe funcţia de premier”, a precizat Cîţu.
Liderul PNL a adăugat că speră ca săptămâna viitoare să fie dat un vot în Parlament pentru învestirea noului Executiv.
Cîțu nu este însă de acord cu unele dintre propunerile PSD. „Taxa pe lux” sau impozitarea progresivă, a precizat el, nu au fost aplicate nici de social-democrați când au fost la guvernare.
„Toate aceste lucruri despre care vorbiţi dumneavoastră au existat în programul de guvernare 2017-2019 şi nu au fost aplicate, niciuna din ele. Nu văd de ce astăzi ar trebui să revenim asupra lor, dacă ele nu au fost aplicate când PSD era singur la guvernare, avea 45% voturi şi nu a considerat că sunt măsuri bune atunci”, a afirmat Cîţu.
Taxele mai mari, a comentat el, nu vor crește veniturile la buget decât pentru moment. „După aceea, aceste taxe vor fi eludate, iar veniturile la buget vor scădea”, a adăugat el.
Cît privește PNRR pe care PSD vrea să-l modifice, Cîțu a declarat că nu ştie ca programul să poată fi rediscutat la Bruxelles, adăugând că, în cazul în care PSD are „altă influenţă” la nivelul Comisiei Europene, rămâne de văzut ce se poate discuta.