0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Plin de datorii, Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara anunță întreruperea activității medicale. Ce spune Casa de Sănătate Timiș

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a luat o decizie radicală, din cauza datoriilor foarte mari pe care le are la furnizori. De joi dimineață, activitatea medicală va fi întreruptă, fiind asigurate în spital doar urgențele și programele naționale de sănătate. Reprezentanții spitalului, singurul de altfel de boli infecțioase din vestul țării, dau vina pe Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș pentru că s-a ajuns în această situație, pentru că le acordă sume prea mici de bani.

Suntem în imposibilitatea de a semna contractul cu CJAS Timiș pe lunile aprilie, mai, iunie, pentru că suma oferită este foarte mică. De mâine, suntem puși în situația de a sista activitatea medicală, vom rezolva doar urgențele. Astăzi, CJAS Timiș ne-a notificat că de la 1 aprilie nu mai suntem în contract cu ei„, a declarat, astăzi, Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Conducerea spitalului explică faptul că, anul trecut, au fost validate de către CJAS Timiș servicii medicale pentru 6.150 de asigurați, însă au fost decontate doar pentru 5.390. La fel s-a întâmplat și în primele luni ale acestui an, când din cele 1.693 de cazuri rezolvate, CJAS Timiș a decontat serviciile medicale doar pentru 1.299 de cazuri. Astfel, s-au adunat datorii la furnizori de aproape 2,4 milioane de lei.

Considerăm că actul medical nu mai poate fi realizat în condiții normale și de aceea de mâine ne vom întrerupe activitatea. Suntem în stare de faliment, avem datorii mari la furnizori„, a atras atenția și medicul Cristian Oancea, directorul medical al spitalului.

În prezent, 157 de persoane sunt internate în unitatea medicală. Bolnavii vor fi tratați în continuare, unii vor fi externați, dar de mâine vor fi realizate doar internări urgente. Conducerea spitalului spune că de la 1 aprilie, toți cei 340 de angajați ai unității medicale lucrează voluntar, astfel că, în orice moment, ar putea izbucni o revoltă, din cauza neplății salariilor.

Pe de altă parte, CJAS Timiș a transmis că mâine dimineață se va întâlni cu reprezentanții spitalului pentru a discuta despre situația critică în care spitalul de află.

„CJAS Timiș a oferit soluții echipei manageriale de la Victor Babeș, respectiv mutarea sumelor din luna iunie pentru luna aprilie și mai. Rămâne la latitudinea managerului de spital dacă dorește acest lucru și dacă dorește să acorde servicii medicale pacienților care li se adresează. Gestionarea fondurilor alocate unei unități sanitare este strict responsabilitatea managerului de spital. Casa nu are posibilitatea legală de a aloca fonduri peste valoarea de contract asumată de conducerea spitalului Victor Babeș”, a declarat Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :