0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Pleci în concediu pe litoralul românesc? Iată cum sunt jefuiți turiștii

O zi de plajă pe însoritul nostru Litoral nu înseamnă doar relaxare sub razele soarelui si băi în mare, ci și putină vigilență din partea musafirului întins pe nisipul fierbinte. Între două reprize de bronz, turistul trebuie să fie cu ochii-n patru pentru ca  hoții – deosebit de abili -, să nu testeze pe ei metoda ”prosop” sau ”ursuleț” cum îi spun infractorii, și să-l jefuiască la drumul mare.

Ce se fură de pe plajă? Orice! De la telefoane mobile, bani și ochelari de soare, la  genți si chiar haine lăsate la vedere, fără ”monitorizare” permanentă. ”Regina ”metodelor, la care hoții nu renunță nici în ruptul capului – pentru că ține! -, este ”prosopul”. Infractorii îi zic ”ursulețul” pentru că, inițial, a fost gândită pentru femei tinere care fac plajă singure.

Modalitatea de abordare e una cât se poate de banală. Un ins ceva mai spilcuit țintește victima și, fără nici un fel de introducere, o abordează cu apelativul ”ursulețul meu”, timp în care și-a și aruncat prosopul pe cearșaful  sau pe șezlongul persoanei vizate. Firește, exact peste obiectul sau peste obiectele ce urmează să fie subtilizate în doar câteva secunde. Dupa scurtele momente de uluială prin care trece victima luată prin surprindere, hoțul își cere scuze pentru așa-zisa  confuzie și se retrage însă cu tot cu prada, la adăpostul prosopului.

De regulă, un alt individ din echipă este prin preajmă și îi asigură o retragere cât mai liniștită complicelui făcând puțină zarvă în jurul lui. Firește, numele metodei a rămas același, însă ea nu mai este folosită doar pentru a jefui femei, ci pe oricine își lasă cu încredere bunuri de valoare la vedere. Cei mai puțin rafinați, fură pur si simplu luând de pe șezlong sau pe cearșaf tot ce îi cade în mână  – ca și cum ar fi bunurile lor -, până când proprietarii se întorc din mare. Apoi, dispar la pas ”mărunt” și se pierd în marea de turiști întinși la soare, scrie Libertatea.

Recomandări

Pentru a nu le deschide calea hoților care bântuie printre șezlonguri cu ochii după prăzi, polițiștii constănțeni le recomandă turiștilor să nu vină la plajă cu bunuri de foarte mare valoare și să nu aibă la ei sume foarte mari de bani, ci doar atât cât consideră că vor cheltui în câteva ore.

În cazul în care totuși vin cu valori la ei, turiștii trebuie să le asigure tot timpul, pe șezlong sau pe cearșaf, iar în cazul în care toată familia vrea să intre o dată în apă, să lase totul în grija unor prieteni, a unor persoane de încredere.

Sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :