-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

PLAI 2021, cel mai mare festival de world music din ţară, s-a întors la rădăcini

Festivalul Plai este despre sunete şi ritmuri, poezie, teatru şi film, ateliere şi sport, meditaţie şi coaching, despre comunitate laolaltă într-un alt cadru, tot la Muzeul Satului Bănăţean.

După un an de pauză, festivalul Plai de la Timişoara s-a reluat în acest week-end, într-un nou spaţiu din Muzeul Satului Bănăţean.

Prima ediţie PLAI, din 2006, a avut darul să deschidă muzeul de la Pădurea Verde pentru evenimente private. Până atunci doar în partea din faţă se ţineau evenimente, organizate de către cei de la muzeu. Tot cei de la PLAI a deschis acum o nouă zonă, cu intrare dinspre Grădina Zoologică. De altfel, ediţia din acest an se desfăşoară exclusiv în partea din spate a muzeului.

„PLAI anul acesta prezintă o zonă nouă a Muzeului Satului Bănăţean, zona morilor de apă. Scena este amplasată într-o zonă nouă, amenajată în acest sens. Voiam să aducem o experienţă nouă de vizitare pentru cei care sunt obişnuiţi cu PLAI, cât şi pentru cei noi. PLAI a fost primul eveniment neorganizat de Muzeul Satului Bănăţean. Am încercat să tot înaintăm în acest muzeu. Ne aducem aminte că în 2006 iarba era până la gât după primii paşi de la intrare, toată zona din spate era complet acoperită de tufe. Până anul trecut, inclusiv zona morilor de apă, un am amplasat scena, a fost tot aşa. Mai sunt câteva locuri pe care le-am descoperit odată cu defrişarea zonei noi, vom vedea la anul dacă facem şi acolo ceva”, a spus Norbert Tako, creierul acestui festival.

PLAI 2021 este mai mic, mai restrâns. E despre sunete şi ritmuri, poezie, teatru şi film, ateliere şi sport, meditaţie şi coaching, despre comunitate laolaltă. Este exact cum a fost visat acest festival de la bun început.

„A fost o decizie să ne întoarcem la rădăcini. La ce a însemnat PLAI în 2006, 2007, 2008. Asta se vede şi pe line-up, nu am pus artişti care să vândă bilete, ci am încercat să aducem artişti pe care i-am considerat relevanţi în zona de world music. Dar avem cei mai mulţi parteneri culturali şi ONG-uri care participă vreodată la PLAI, peste 60. Cred că e cea mai apropiată ediţie de ideea de la început”, a mai spus Tako.

Programul muzica de vineri a fost susţinut de Ovidiu Zimcea, Yemen Blues (cântece tradiţionale din Yemen combinate cu funk, jazz şi blues) şi Richard Bona (câştigător al premiului Grammy, unul dintr cei mai prolifici basişti din lume) şi trioul pianistul cubanez Alfredo Rodriguez.

Sâmbătă au fost pe scenă Sweet Crarity DJ, trupa siriană TootArd, fondată de doi fraţi: Rami şi Hasan Nakhleh, şi Aynur, unul dintre cei mai proeminenţi cântăreţi kurzi din vremurile noastre.

Duminică, după deschiderea cu Tre3mention, urmează OUM – o cântăreaţă, compozitoare şi ambasadoare a culturii din Maroc ce combină în muzica ei multiple stiluri precum: jazz, gospel, soul, afrobeat şi muzică Sufi.

Seara se încheie cu Dfakha Brakha, un cvartet din Ucraina ce combină mai multe stiluri de muzică etnică. Au cântat pe diferite scene ale lumii la festivaluri precum Glastonbury sau Bonnaroo Music and Arts Festival.
Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :