Ordonanța prin care Guvernul instituie posibilitatea optării în privința Pilonului II va face ca în final acesta să nu mai existe, iar ”oricum ai da-o, românii pierd bani”, potrivit lui Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice București.
Pilonul II a fost instituit acum 10 ani, iar 7 milioane de români au conturi la fondurile care manageriază aceste fonduri. Din contribuțiile sociale de 25% reținute din salariul brut al angajaților din România, un procent de 3,75% este virat de stat către fondurile de la Pilonul II. Acestea îi investesc mai departe în titluri de stat, acțiuni pe bursă sau depozite bancare. În total, din 2008 până acum s-au acumulat 46 de miliarde de lei, din care aproape 38 de miliarde sunt contribuțiile în sine, iar circa 8 miliarde reprezintă câștigul din investiții.
Odată cu optarea către pensia publică, contribuțiile de 3,75% vor merge tot către stat, care va primi astfel tot procentul de 25% din salarii. Din acești bani, statul plătește pensiile actuale. Banii deja acumulați la Pilonul II nu vor mai putea fi retrași, așa cum afirma zilele trecute Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Aceștia vor rămâne în fondurile respective și vor fi primiți tot când vom ieși fiecare la pensie.
Guvernul a mai stabilit ieri reducerea comisioanelor de administrare de la 2,5% la 1% și creșterea necesarului de capital. Mai exact, acestea vor trebui să vină cu bani de acasă dacă mai vor să funcționeze în România. În cazul în care nu vor veni cu banii respectivi, acestea nu vor mai respecta cerințele privind funcționarea și este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să preia administrarea banilor.
sursa: libertatea.ro