Piața Badea Cârțan pare o hală anostă, lăsată în paragină. Strălucirea ei, de acum mai bine de un deceniu, când a fost reamenajată, se întâmpla în epoca primarului Ciuhandu, s-a stins demult. Pe lângă aspectul trist, de piață de oraș oarecare, creșterea accelerată a prețurilor din ultima perioadă, invazia lanțurilor de magazine, dar și frigul pătrunzător care bântuie prin piață, acum, într-o iarnă cu aspect de toamnă târzie, toate aceste detalii au ca efect pierderea accelerată a clienților tradiționali.
,,Ar trebui ca primarul să se intereseze mai mult de noi și să ne amenajeze cum trebuie piața, să o închidă, deoarece în sezonul rece clienții nu vin aici să înghețe, normal că se duc la supermarketuri. Noi stăm aici și douăsprezece ore”, ne-a mărturisit, supărat, un producător care își vinde produsele în Piața Badea Cârțan
Comercianții afirmă că majoritatea timișorenilor preferă să meargă la supermarket din comoditate sau din simplu fapt că găsesc produse mai ieftine, la reducere, grație promoțiilor pe care acestea și le permit să le ofere clienților. Odată cu creșterea accelerată a inflației, producătorii agricoli bănățeni, atâția câți mai sunt și ei!, au fost nevoiți să crească abrupt tarifele la legume și fructe.
,,Prețurile și lanțurile de magazine sunt de vină, înainte de toate. Apoi, pentru că toate prețurile au explodat în comparație cu acum trei-patru ani, nu am avut de ales și am scumpit și noi. Aspectul acesta, laolaltă cu frigul din piață, toate la un loc fac să nu mai avem clienți”, a lămurit situația un producător.
În ultimii ani, hipermarketurile au câștigat tot mai mult teren în detrimetrul pieței tradiționale. Comparativ cu anii precedenți, vânzările au scăzut de trei ori.
,,În alți ani nu aveai pe unde să treci pe aici, acum, priviți, bate vântul”, ne-a arătat unul dintre rarii clienți din piață, la ora la care am făcut documentarea pe teren.
,,Față de acum câțiva ani, vânzările merg tot mai prost, pesemne că nu mai are lumea bani, nu știu care este cauza”, a concluzionat, amărât, un alt producător local.
Georgiana Săpunaru