1.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Pictorul Leon Vreme a trecut în veşnicie

S-a stins din viaţă pictorul timişorean Leon Vreme, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani. Înhumarea sa va avea loc joi, 14 noiembrie, ora 11, la Cimitirul Catolic din Mehala, Aleea Viilor, Timişoara.
Leon Vreme s-a născut la 18 iunie 1930, în comuna Noul Caragaci (Basarabia). Studiile primare şi medii le-a urmat în satul natal, în Cetatea Albă, Pucioasa şi Periş. A obţinut diploma de technician silvic. Începând din anul 1951 a urmat cursurile Secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, unde i-a avut profesori pe pictorii Teodor Harşia, Petru Abrudan, Anton Lazăr şi Petru Feier. A debutat la Salonul UAP, Filiala Cluj, în anul 1956, an în care s-a căsătorit cu colega sa de an de la Secţia grafică, Xenia Eraclide.

A beneficiat de o bursă de merit de doi ani, în 1957, şi s-a stabilit, împreună cu soţia sa, în Timişoara, unde i s-a repartizat un atelier în Casa de creaţie din Parcul Justiţiei. În clădirea administrată de Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) şi-a desfăşurat activitatea artistică. Pe parcursul a şase decenii a expus la saloanele anuale ale UAP, la expoziţiile republicane, la expoziţiile colective şi de grup organizate în ţară şi peste hotare, A deschis 28 de expoziţi personale şi a participat la peste 300 de expoziţii colective. În anul 2017, a fost distins cu Premiul Salonului Naţional de Pictură din Bucureşti şi cu Premiul special al juriului, acordat de UAPR.

În calitate de profesor, a activat la Liceul de Artă din Timişoara şi la Facultatea de Desen a Institutului Pedagogic de 3 ani din Timişoara, unde a pregătit mai multe serii de elevi si studenţi, dintre care mai mulţi au devenit artişti plastici profesionişti consacraţi.
Lucrări murale monumentale îi poartă semnătura la Timişoara, Cugir, Băile Herculane. Picturi ale lui Leon Vreme se găsesc în numersoase colecţii publice şi private din România şi din străinătate.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

R.Ș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

181 pacienți s-au prezentat în urgență în prima zi de Crăciun la Spitalul Județean Timișoara

În prima zi de Crăciun, Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a înregistrat o activitate intensă, specifică sărbătorilor...

Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru...

Citește și :