Marți a avut loc o nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă organizată la nivel național de către Agentia Județeană pentru Ocuparea Forțeei de Muncă Timiș în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.
Gazda evenimentului de la Centrul Expozițional, președintele Florica Chiriță a explicat că problema migrației forței de muncă este un fenomen real și cu care se poate lupta cu mari dificultăți. La nivelul județului nostru ca pondere a șomajului se stă bine. Cifra este de sub 1 procent. Dar cei ce se încadrează la un loc de muncă pleacă destul de des astfel apar inerente probleme. Motivul principal este salariul mai scăzut față de țările din vest. Acestea oferă pe lurătorilor bine calificați pe lângă bani mai mulți și o serie de facilități ce merg până la locuri de cazare sau grădinițe penru copii.
Director Executiv AJOFM Timiș Paula-Roxana Kașai, a oferit o serie de cifre referitor la ocuparea forței de mună din are rezultă că bursa a stârnit un intere mare oferind peste 900 de locuri de muncă din care cele mai multe, un număr de 824 se adresau celor cu studii medii iar pentru un număr mai mic de doar 83 era necesare studii superioare. Până la orele prânzului din cei 1220 de vizitatori au lăsat câte un CV sau o cerere 587 de persoane.
Cele mai căutate meserii și posturi oferite persoanelor fără studii superioare au fost: operator producție, muncitor necalificat, montator subansamble, lucrător comercial, stivuitorist, lăcătuș mecanic. O problemă se ridică la cei ce optează pentru meseria de stivuitorist. Această ocupație are nevoie și de o acreditare suplimentară de la ISCIR.
În cazul celor cu studii superioare paleta de locuri a cuprins următoarele funcții: proiectant arhitect, inginer structurist, inginer automatist, asistent cercetare, psiholog, farmacist.
Potrivit diretorului executiv Kașai, AJOFM ca instituție sprijină pe cât se poate și u diverse idei de mici investiții pe cei ce cred că se pot încumeta să-și clădească propria afacere.
Instituția prefectului a fost prezentă prin subprefectul Raul Ambruș ce și-a oferit întreg sprijinul pentru integrarea în muncă a șomerilor în special a tinerilor vulnerabili și a absolvenților de liceu ce nu au găsit un loc de muncă.
Demn de remarcat a fost prezența și altor instituții cu sarcini în privința școlarizării tinerilor. Inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Școalr Timiș, prof. Simona-Ecaterina Bejan, a explicat în detaliu sistemul de învățământ dual și avantajele acestuia pentru tinerii ce pot mai ușor să se încadreze.
Au mai vorbit pe această temă generoasă și prof. Manuela Orboi de la Univesitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, prof. Silvia Barna de la Universitatea de Vest,
În sala polivalentă au prezentat ofertele lor un număr de 53 de firme comerciale.
„Un eveniment important pentru noi, pentru a preveni deficitul forței de muncă de pe piața locală. Noi am organizat deja o serie de evenimente de relocare a forței de muncă din alte zone spre Timiș. Am susținut învățământul dual, am participat la diferite evenimente. De asemenea, am premiat șase unități de învățământ din Timișoara, care susțin învățământul dual. Absolvenții se duc spre firme, iar acestea au nevoie de forță de muncă. Am avut și seminarii cu câteva firme de recrutare pentru atragerea forței de muncă. În momentul acesta suntem în discuții, încă din luna martie, pentru organizarea unui evenimente pentru găsirea de soluții pentru deficitul forței de munca, eveniment pe care îl organizam sub egida Ministerului Muncii împreună cu AJOFM, cu ITM, cu Departamentul de Imigrări și președintele patronatului firmelor de recrutare”, a explicat situația președintele CCIAT Florica Chiriță.
„Pentru noi, aceasta bursă înseamnă foarte mult, înseamnă că ne vom depăși obiectivul propus. Pentru studii medii avem 824 de locuri de muncă, operatori de producție, muncitori necalificați, transport persoane, tâmplari, gestionari de depozite. Pe studii superioare avem 83 de locuri de muncă vacante, mai puține decât la alte burse și avem oferte în arhitectură, cercetare și dezvoltare, ingineri IT din diferite domenii. Până la ora 11 avem 1022 persoane participante”, a accentuat Roxana Kassai, director al AJOFM Timiș.