Campaniile IZOLAȚI în ROMÂNIA (inițiată de Dite Dinesz, TVR Timișoara) și Împreună pentru Viață (inițiată de Asociația Nonprofit pentru Anestezie Terapie Intensivă ”Aurel Mogoșeanu” Timișoara – www.atitimisoara.ro), cu sprijinul Dare Agency București (www.caravana-medicala.com) s-au reunit pentru organizarea unor acțiuni medicale de mare amploare, adresate populatiei ce locuieste în zone izolate, defavorizate, lipsite de acces la serviciile medicale de bază.
Imediat după ce în data de 26 octombrie 2018 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș a acordat acestui proiect Trofeul De Excelență pentru implicare socială, a urmat etapa a 3-a a acestui proiect ce incearca sa compenseze lipsa adresabilitatii la medic si deficitul de servicii medicale accesibile populatiei din zonele rurale izolate ale Romaniei. Această etapă a avut loc in data de sâmbătă 27 octombrie 2018, în judetul Arad, satul Nadăș, comuna Tauț, un loc greu încercat in perioada post-revolutionara.
Medici din Spitalul Clinic Judetean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara și din Spitalul Municipal de Urgență Timișoara, din specialitatile anestezie – terapie intensivă, medicină internă, gastro-enterologie, cardiologie, urologie, pediatrie, oftalmologie, au contribuit plini de entuziasm, benevol, la succesul acestei acțiuni.
Implicarea autoritatilor locale (primar Florin Lela, alături de dr. Cristian Stragea), care au anuntat din timp sătenii și au susținut continuu aceasta acțiune a fost foarte importantă.
In numar de 121 pacienti, marea majoritate oameni vârstnici, suferinzi, au fost consultati pe parcursul unei intregi zile, ei beneficiind succesiv de: triaj, culegere date demografice si antropometrice, determinare tensiune arterială, recoltare analize medicale (examen complet hematologic, biochimie: glicemie, enzime hepatice, uree, creatinina, colesterol total, albumina serică, amilază serică, gama glutamil transferaza, iar acolo unde s-a impus – determinare hemoglobina glicolizată si parametrii coagulare – INR). Apoi au urmat succesiv efectuarea de electrocardiograme, consult cardiologic (plus echocardiografie), consult medicina interna și gastroenterologie (plus echografie abdominală), consult urologic. Majoritatea pacientilor au beneficiat de efectuarea de echografii cardiace si echografii abdominale, ceea ce a constituit un efort urias pentru echipa de medici care au consultat continuu pe perioada intregii zile. Foarte importantă a fost de asemenea echipa de oftalmologie, care a realizat consult oftalmologic și, în plus, au preluat comenzi pentru realizarea gratuită de ochelari pentru toți cei care au avut nevoie.
Acolo unde a fost cazul, pacienții au fost îndrumati si programați pentru continuarea investigațiilor sau internare in spitalele din Timisoara.
Fiecare pacient a beneficiat la de un consult final, care a integrat rezultatele consulturilor multidisciplinare si analizelor medicale efectuate pe parcursul intregii zile.