6.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Peste 100.000 de români, în vizorul ANAF, după raportări ale notarilor

Atenţie când vindeţi sau cumpăraţi o locuinţă, ca să nu fiţi raportaţi la Fisc! Peste 100.000 de români sunt în vizorul ANAF pentru că au făcut tranzacţii imobiliare la preţuri mai mici decât era prevăzut în grilele notarilor. Unii au apelat la acest artificiu pentru a plăti statului taxe mai mici. Sunt însă şi cazuri în care grilele notarilor indicau valori cu mult sub nivelul pieţei. Practic, oamenii au încalcat legea fără să vrea.

112.146 de tranzacţii imobiliare, majoritatea în Bucureşti, au fost raportate de notari către Fisc în prima jumătate a anului, pentru că au fost încheiate la valori sub grilă, potrivit datelor obţinute de Digi24. Adică un sfert din toate casele şi terenurile vândute din ianuarie până în iunie. Asta înseamnă că unul din patru acte de vânzare este pasibil de sancţiuni din partea Fiscului.

Adrian Vascu, partener al unei companii de evaluare: „De la 1 ianuarie acest an, s-a modificat Codul Fiscal, astfel încât impozitele pe tranzacţii nu mai aveau ca reper cea mai mare valoare dintre expertiza notarială şi valoarea declarată, ci valoarea declarată în contract era baza pentru impozit.”

Cu alte cuvinte, cine vinde o locuinţă cu 40.000 de euro, peste valoarea de 30.000 de euro din grilă, plăteşte impozit la ce a declarat. Însă, dacă încheie tranzacţia la o valoare de 20.000 de euro, adică sub grilă, este automat raportat la Fisc pentru că se consideră că vânzătorul s-a sustras de la plata unor impozite mai mari. Practic, statul încasează în acest caz din impozitarea vânzării doar 600 de euro, faţă de 900 de euro, cât ar fi trebuit.

Dar nu toţi aceşti vânzători pot fi acuzaţi că s-ar fi înţeles să fenteze legea. Argumentul specialiştilor e simplu: grila notarilor nu poate fi literă de lege, cât timp expertizele se fac cu un an înainte, timp în care preţurile pot varia pe piaţa imobiliară.

Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie: „În acest an, notarii se orientează după grila din 2015, piaţa a mai evoluat şi evident că pot exista tranzacţii care sunt făcute cu bună-credinţă şi care să iasă din acea grilă.”

Adrian Vascu, partener al unei companii de evaluare: „Dacă nivelul minim nu va fi corect estimat, vor fi oameni poate nevinovaţi care vor ajunge să fie investigaţi de Fisc, iar Fiscul să irosească resurse pentru a verifica tranzacţii care au ajuns să fie reclamate doar pentru că un anumit reper nu a fost cu atenţie estimat.”

Cum legea are lacune, cel mai bine e să fii corect.

Când ajungeţi la notar, fiţi foarte atenţi ce semnaţi! Specialiştii recomandă să nu acceptaţi sub nicio formă o sumă declarată mai mică sau mai mare decât cea reală.

În primele şase luni ale acestui an, peste 456.000 de tranzacţiii imobiliare au fost înregistrate la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru.

 

Sursa: DIGI24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

CCIA Timiș anunță începerea cursului GRATUIT de MANAGER DE PROIECT

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara partener, în perioada 01.10.2024...

CCIA Timiș lansează cursul GRATUIT de MARKETING ON LINE

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș anunță începerea înscrierilor la cursul GRATUIT de MARKETING ONLINE derulat în cadrul Proiectului „FlexCop_Flexibilitate în dobândirea de competențe...

Citește și :