Peste 10 km de voluntariat pe bicicletă: „Este primul eveniment de genul acesta din România”

311

Un eveniment de promovare a voluntariatului pe bicicletă a fost realizat sâmbătă, 8 iulie, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş (ISU Timiş). Voluntarii au plecat de la orele 10.00 din faţa sediului ISU, de pe strada Înfrăţirii, Timişoara. Traseul participanţilor pe biciclete a pornit de la sediu până în Lunca Timişului, trecând prin bulevardul Take Ionescu – Punctele Cardinale – strada Martin Luther – bulevardul I. C. Brătianu – strada Michelangelo – strada Cluj – strada Arieş – Calea Martirilor 1989 – Calea Timişoarei – comuna Giroc – strada Trandafirilor – Complex Restaurant Flonta – Lunca Timişului.

Inspectorul-şef, Lucian-Vasile Mihoc, a precizat: „Este primul eveniment de genul acesta din România. Campania este iniţiativa noastră, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru promovarea voluntariatului în cadrul Inspectoratului nostru, în sensul în care solicităm persoanelor cu vârste cuprinse între 16 ani şi 60 plus să ni se alăture în ceea ce înseamnă acţiune de voluntariat. Bineînţeles, vom oferi servicii cetăţenilor judeţului Timiş în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor medical calificat şi, bineînţeles, misiuni pentru stingerea incediilor. Aceleaşi servicii le acordăm şi noi (n.r. ISU) şi voluntarii care deja au absolvit cursurile privind primul ajutor medical calificat (18 la număr, la nivelul judeţului Timiş, dintre cei 35 de voluntari pe care îi avem cu contract de voluntariat). Aceştia participă activ la misiunile noastre alături de noi şi singura diferenţă este doar de statut: adică profesionişti şi voluntari. În rest, serviciile sunt aceleaşi”.

Toată activitatea de voluntariat a durat aproximativ o oră şi un sfert, cu o oprire de câteva minute la ieşirea din comuna Giroc.

“Cel puţin traseul pot să spun că a fost destul de lung, 12 kilometri, adică şase în oraş şi şase în mediul off-road. Nu am întâmpinat nicio problem, deoarece am avut parte de sprijinul poliţiei rutiere pentru partea de însoţire a coloanei de biciclişti, iar în Lunca Timişului am amenajat o expoziţie statică cu tehnica noastră de intervenţie, respectiv o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autospecială SMURD şi cea pirotehnică, pentru a arăta potenţialilor voluntari cu ce ne ocupăm. Vouchere-le sunt şi o recompensă pentru că, după ce pedalezi aproximativ 12 km, trebuie să te hidratezi şi, de ce nu, să mănânci ceva. Am avut parte de sprijinul asociaţiei noastre şi a fost organizată, în condiţii foarte bune, şi activitatea din Lunca Timişului”, a declarat inspectorul-şef. Mâncarea tradiţională a fost preparată de colegi pompieri din cadrul instituţiei.

“Nu a fost deloc greu, modul meu de viaţă este bicicleta. A fost foarte bine organizat, iar organizatorii au fost foarte populari şi politicoşi”, au povestit două voluntare, trecute de prima tinereţe.

Răzvan, 11 ani: “A fost foarte fain. Aş mai vrea să particip la astfel de evenimente. Cel mai mult mi-a plăcut… gulaşul!”

La încheierea evenimentului de voluntariat, participanţii au avut parte de odihnă sau jocuri interactive. Organizatorii din cadrul ISU Timiş au pus la dispoziţie un ATV pentru participanţi. Aceştia au avut ocazia să dea o scurtă tură cu autospeciala. Atât adolescenţi, cât şi adulţi au realizat un joc de fotbal.

Locul de repaus din Lunca Timişului a fost amenajat atât cu toalete pentru participanţi, cât şi cu o instalaţie pentru igienizarea mâinilor.

Andreea Luigia Borcilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.