Apele Române Banat decolmatează Canalul Bega. Lucrările de curățare a malurilor de mâl, pietriș și vegetație au început la finele lunii mai.
Scopul curățării malurilor este acela de a asigura o navigare cât mai sigură. „(…)Scopul decolmatării este menținerea navigației în condiții de siguranță. Până la această dată am strâns în jur de 15 mc de aluviuni (circa 20 tone) depuse pe fundul Canalului Bega”, se arată în postarea transmisă pe pagina de Facebook a instituției.
Totuși, unii pescari s-au scandalizat, spunând că instituția a făcut lucrări tocmai în perioada de prohibiție. „Mare-i grădina Domnului, v-a apucat hărnicia în perioada de prohibiție!”, este de părere un pescar.
„(…) Dacă așteptați două săptămâni vă era greu?”, este de părere un altul.
„Felicitări pentru că au distrus icrele și tot puietul de anul acesta? E prohibiție, nu e momentul pentru asta acum, ci peste o lună. Nu mă miră că nu e pește pe Bega dacă așa se face în fiecare an. Se distrug peștele și puietul!”, este de părere un alt pescar.
Perioada 9 aprilie – 7 iunie a fost declarată prin lege perioadă de prohibiție pentru anul 2024. În această perioadă se interzice pescuitul, pentru conservarea habitatului natural.
Răspunsul Apelor Române Banat
Instituția transmite că lucrările erau necesare, pentru că apa din canal era prea mică și prezenta un pericol pentru navigație. De altfel, o ambarcațiune a fost avariată din cauza malului plin de aluviuni.
Despre faptul că decolmatarea malului prezenta risc fauna din Bega, ofiicialii se apără.
„S-a luat în considerare inclusiv faptul că activitatea de dragare poate afecta fauna piscicolă în perioada de prohibiție, dar specificăm că am intervenit strict, punctual, pe șenalul navigabil, zonă care nu este predilectă pentru depunerea icrelor, astfel încât impactul asupra faunei piscicole este minim”, este transmis prin intermediul unei postări pe pagina oficiașă a instituției.