Pericolul apare odată cu vremea bună! Sunt vizați toți cei care ies la o plimbare în natură

351

Vremea frumoasă a venit și, astfel, un picnic ori o simplă plimbare prin iarbă „ne poate aduce” o mușcătură de căpușă. Această insectă trăiește în zonele înverzite sau împădurite și parazitează cel mai adesea căprioarele și șoarecii de pădure, dar poate afecta și animalele de casă sau oamenii, transmițând boala Lyme.

Căpușa este mică, având o dimensiune de aproximativ 3 mm. Aceasta se prinde de piele cu gura și începe să se umfle cu sângele înghițit, ajungând de cinci până la șapte ori mai voluminoasă decât în stadiul inițial. Boala Lyme este o infecție bacteriană care se manifestă cel mai frecvent vara și toamna devreme. Deși nu este mortală, poate produce o slăbiciune marcată a organismului.

Conform unor studii recente, boala Lyme se transmite ca urmare a unor mușcături repetate. Există posibilitatea ca aceste mușcături să nu se simtă.

Cele mai susceptibile sunt persoanele care locuiesc lângă zone cu iarbă sau împădurite, cei care obișnuiesc să facă excursii cu cortul sau să iasă la iarbă verde. Și animalele de casă pot fi purtătoare de căpușe. Mai rar, boala se poate transmite și la făt.

Simptomele mușcăturii de căpușă sunt: o pată roșie de formă rotundă la locul mușcăturii, febră, frisoane, cefalee, gât înțepenit, oboseală, dureri musculare și articulare, dar și amețeală. Unele simptome pot fi absente vreme de câteva zile sau chiar luni, după ce victima a fost mușcată!

 Ce măsuri trebuie luate

Dacă ați fost mușcat de o căpușă sau suspectați că a fost o mușcătură de căpușă, este bine să vă adresați medicului pentru a stabili măsurile necesare. Preventiv, medicul vă va prescrie antibiotic. Dacă nu este tratată, boala Lyme poate cauza, cu timpul, slăbiciune musculară, amorțeli la nivelul feței și a membrelor, sensibilitate la atingere, artrită și meningită. Dacă apar câteva dintre aceste simptome, consultați de urgență medicul!

Cum se îndepărtează o căpușă de pe piele

  • Prindeți căpușa de cap cu o pensetă și îndepărtați-o cu blândețe
  • Nu încercați să îndepărtați căpușa cu degetele, deoarece capul se poate sparge, iar cleștii rămân în piele.
  • Nu folosiți un chibrit aprins sau o țigară aprinsă. Căldura poate face căpușa să se înfigă mai adânc în piele.
  • Curățați rana cu o substanță antiseptică sau cu alcool sanitar.

Dacă căpușa se înfige cu capul în piele

Ideal este să apelați la medic cât mai curând! Dacă totuși sunteți în imposibilitatea de a solicita ajutor medical, urmați acești pași:

  • Răzuiți pielea ce conține capul și gura căpușei. Mai puteți folosi un ac sterilizat pentru a sparge pielea și a îndepărta capul și gura.
  • Curățați rana cu un antiseptic sau cu alcool sanitar.

 Cum preîntâmpinați astfel de situații

  • Atunci când mergeți în excursii sau în spații cu multă vegetație, purtați haine lungi, care acoperă pielea și șosete, eventual trase peste marginea de jos a pantalonilor.
  • Purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea observa căpușele la timp
  • Verificați periodic hainele personale și ale prietenilor și periați-vă după mersul pe jos cu o perie specială sau un prosop
  • Pieptănați-vă și periați-vă părul după ce ați mers pe jos
  • Depozitați-vă hainele și prosoapele departe de sol în timpul campingurilor sau pe plajă
  • Folosiți trasee marcate în excursii
  • Folosiți un insecticid cu formulă chimică pentru căpușe
  • Întrebați veterinarul ce spray sau ce prafuri trebuie folosite pentru animalele de casă.

sursa: glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.