Cafeaua 3 în 1, este băutura care și-a găsit locul pe rafurile din bucătăria multor români. Este atât de populară tocmai pentru că este la îndemână, ușor de preparat și „gata în mai puțin de un minut”. Totuși, eticheta ascunde substanțe care dăunează organismului, scrie CSID.
Principalele ingrediente din cafeaua 3 în 1 sunt cafeaua instant, zahărul sau îndulcitorul, dar și substanța care imită laptele.
Deși cantitatea de cofeină de pe spatele plicului este extrasă din boabe de cafea, este atât de procesată încât nu aduce beneficiile unei cafele clasice. Pentru că extrasul din boabele de cafea se procesează prin deshidratare, se pierd antioxidanți, compuși benefici din boabele de cafea clasică.
În componența cafelelor 3 în 1 se află o cantitate mare de zahăr sau îndulcitori. Asta înseamnă o concentrație mare de zahăr, dar și calorii. Metabolismul poate fi prost influențat de prezența zahărului în exces. Consumul de zahăr procesat în cantități mari poate duce la boli cardiovasculare, obezitate ori diabet de tip II. În unele cazuri, plicurile de 3 în 1 conțin îndulcitori artificiali, cum ar fi sucraloza sau aspartamul, controversați din cauza efectelor adverse asupra organismului.
Praful artificial de frișcă din 3 în 1 reprezintă o combinație de grăsimi vegetale hidrogenate, stabilizatori, dar și sirop de glucoză. Grăsimile vegetale, cele hidrogenate conțin grăsimi trans. Acestea cresc nivelul de colesterol rău (LDL) și scad nivelul de colesterol bun (HDL). Stabilizatorii și emulgatorii din componența cafelelor 3 în 1, cum ar fi monogliceridele și digliceridele pot provoca probleme digestive, dar și alte reacții adverse.
Conținutul de zahăr din cafeaua 3 în 1, grăsimile trans din praful de lapte, dar și îndulcitorii artificiali duc la probleme de sănătate, dacă sunt consumate pe termen lung.
Cele mai însemnate sunt riscul crescut de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni cronice, asociate cu consumul de grăsimi trans, compornente ale prafului de lapte din 3 în 1.
Îndulcitorii artificiali pot duce la deteriorarea florei intestinale, scăderea apetitului și dereglarea metabolismului.
Consumul cafelei 3 în 1 pe termen lung și în cantități prea mari poate deveni toxic pentru organism. Cafeaua clasică reprezintă o alegere mai naturală, fără alte adaosuri. Și mai indicată ar fi cafeaua din boabe, măcinată acasă.
Sursă: www.csid.ro