Fostele exploatări miniere Lișava şi Ciudanoviţa au devenit un pericol atât pentru locuitorii din apropierea lor cât şi pentru judeţ.
Cele două mine se află în proces de închidere din cauza contaminării cu uraniu, iar de această dată specialiştii de la mediu avertizează că e posibil să se producă un dezastru ecologic.
Pentru locuitorii zonelor contaminate radioactiv, ameninţarea uraniului este nu numai actuală, dar şi agresivă. Cei rămaşi în viaţă trăiesc drame ce le macină galopant existenţa, provocate de boli grave, precum leucemia, silicoza ori cancerul pulmonar. Boli ce se vor înmulţi şi prin poluarea masivă a apelor de suprafaţă, ce depinde de ritmul de alocare a fondurilor pentru evacuarea şi tratarea apelor de mină.
Lipsa fondurilor necesare continuării activităților de evacuare şi tratare a apelor de mină contaminate de la Ciudanovița şi Lișava ar putea avea repercusiuni grave asupra mediului, inclusiv în ţara vecina, Serbia, prin contaminarea apelor de suprafaţă.
Deocamdată, nu s-au înregistrat probleme deosebite, însă despre ele ştie atât CJ Caraş Severin cât şi Instituţia Prefectului.
În luna mai, Guvernul a adoptat un memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat Companiei Naţionale a Uraniului în vederea redresării economice.