Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează, joi, 9 iunie, 30 de percheziții la domiciliile membrilor unei grupări specializată în furt de utilaje agricole, în special tractoare de mari dimensiuni, de pe teritoriul statelor UE, aduse apoi și vândute în România.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2015, mai multe persoane de cetățenie română din județele Timiș și Alba au constituit un grup infracțional organizat având drept scop furtul de utilaje agricole — tractoare de mari dimensiuni — de pe teritoriul statelor UE, în dauna unor societăți comerciale, având ca obiect de activitate vânzarea unor asemenea vehicule.
Gruparea este formată din 17 persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice, tăinuire, favorizarea făptuitorului.
Ancheta este efectuată în colaborare cu autoritățile judiciare din Franța, iar printre suspecți se află și un cetățean italian.
ACTUALIZARE. La data de 9 iunie 2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat un număr de 30 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş (4), Alba (10), Bihor (9), Hunedoara (4), Prahova (2) și Arad (1), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în furt de utilaje agricole.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2015, mai multe persoane de cetățenie română din județele Timiș și Alba au constituit un grup infracțional organizat având drept scop furtul de utilaje agricole – în special tractoare de mari dimensiuni – de pe teritoriul statelor UE, în dauna unor societăți comerciale având ca obiect de activitate vânzarea unor asemenea vehicule, bunurile sustrase fiind ulterior aduse pe teritoriul României și vândute la o valoare modică.
Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de peste 1.000.000 de euro.
În cauză se efectuează cercetari faţă de un numar de 17 suspecţi sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 367 Cod Penal, furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228 alin. (1), art. 229 alin.(1) lit.b, d și alin.(2) lit.b Cod Penal, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 304 alin. (1) Cod penal, tăinuire, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. (1) Cod penal, favorizarea făptuitorului, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 269 Cod penal.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 20 de persoane.