Percheziţii în vestul ţării, la suspecţi de evaziune fiscală cu deşeuri de ambalaje

137

Polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice şi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov participă, luni dimineaţa, la 24 de percheziţii efectuate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş.

Sunt vizaţi, în special, suspecţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală cu deşeuri de ambalaje. Suspecţii ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), creând astfel un prejudiciu de aproape 24,8 milioane de lei.

Patru suspecţi sunt vizaţi în acest dosar, aceştia fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor.

Anchetatorii ar urma să ridice diferite înscrisuri de la sediile a 15 societăţi comerciale, dar şi de la sediile unor instituţii publice. Anchetatorii susţin că, conform cercetărilor, „în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”.

De asemenea, anchetatorii susţin că „în scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele patru persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru aproape 13 tone de sortimente agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.