11.1 C
Timișoara
duminică 30 martie 2025

Pentru patru zile paradisul cărților a poposit la Timișoara. Bookfest și-a deschis porțile / FOTO-VIDEO

Sala multifuncțională a centrului de afaceri Timiș a ajuns să fie arhiplină de la prima oră a zilei. Zeci de iubitori de arte frumoasă au vrut să vadă standurile celor mai îndrăgite edituri din țară. Și nu sunt deloc puține. După cum a explicat Mihai Mitrică director executiv al Asociației Editorilor din România sunt prezente la actuala ediție de Bookfest nu mai puțin de 42 de edituri dar și câțiva distibuitori de carte. Au adus la acestă primă întâlnire cu publicul din acest an tot ce s-a tipărit mai reprezentativ în ultimele luni.

Salonul de Carte Bookfest dă startul primăverii culturale la Timișoara, de pe 27 până pe 30 martie, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT). NU întâmplător la noi în oraș este primul popas al caravanei cu cărți. La CCIAT c=vor fi în aceste patru zile o multitudine de evenimente literare, cu invitați de soi și cele mai bune publicații, la prețurile cele mai joase. Mai ieftin e atât a doar dacă ar fi oferite gratuit cărțile (ce este imposibil).

Gabriela Adameșteanu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Sabina Fati, Tatiana Niculescu, Doina Ruști, Dan-Liviu Boeriu, Cristian Preda, Denisa Comănescu, Mircea Mihăieș, Cristina Chevereșan, Ana Maria Sandu sunt doar câteva dintre personalitățile care îi așteaptă pe iubitorii de carte la Bookfest Timișoara.
Deschierea oficială a fost foarte scurtă și la obiect. Mihai Mitrică a scos în evidență că un astfl de târg de care se adresează, din păcate, unei categorii de oameni ce sunt pe cale e dispariție. Cititorul de carte este asemenea animalelor amenințate cu extincția. Se publică mai mult și mai calitativ dar cu tiraje tot mai mici. Cartea se vinde greu din motive ce țin de prețuri, de dezvoltarea informației electronice ori de o schimbare de mentalitate generalizată.

Din partea Casei de Cultură a municipiului directorul Camelia Fetița Mingason a amintit cazul deloc imposibil al vremurilor când pompierii vor da foc la cărți în loc să stingă incendii. Situația din romanul Fahrenheit 451 scris de Ray Bradbury încă poate fi evitată. Cartea trebuie citită nu arsă.

Din partea conducerii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, gazda evenimentului, a vorbit Octavian Culda director departament CRAFT și arătat că vor sprijini și pe viitor orice astfel e manifestare culturală.

La standurile editurilor prezente, între care Editura Academiei Române, Asociația ARI, Grupul Editorial Art, Asociația Liga Albanezilor din România, Bookzone, Brumar, Cartex, Casa, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Datagroup, Diana Press, Didactica Publishing House, Fundația GVB, Hasefer, Herald, Humanitas, Ink Story, Junimea, Lebăda Neagră, Librex Media, Linghea, Litera, Asociația Macedonenilor din România, Mega, Nemira Publishing House, Niculescu, Nomina, Paralela 45, Pilot Books, Polirom, Ratio et Revelatio, Sens, Stand Agenție Difuzare Carte, Trei, Editura Universității de Vest din Timișoara, Editura Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, Zupia, vizitatorii vor avea parte de reduceri și oferte consistente pe toată durata evenimentului.

Intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la evenimentele programate pe durata acestua. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10 și 20.
Salonul Bookfest Timișoara este organizat de Asociația Editorilot din România împreună cu primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Camera de Comerț și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :