-3.8 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

,,Pentru mine cine face ceva? ” Timișoara, orașul în care un cerșetor câștigă lunar mai bine de un salariu salariu minim pe economie

,,Nu prea mai dau oamenii bani, stau de dimineața până seara aici, fac un milion pe zi, puțin. În alți ani făceam și mai mult, acum parcă oamenii sunt mai nepăsători.”

O duminică normală am putea spune  din orașul declarat de curând capitală culturală europeană, am luat la pas străzile, pentru a sta de vorbă cu cerșetorii, a depăna povești, a afla cât stau pe străzi, câți bani câștigă și unde dorm.

Cerșetoria este una dintre cele mai vechi ,,meserii” practicate în lume. În România cine încurajează cerșetoria suntem chiar noi, și facem asta involuntar atunci când le oferim bani sau mâncare, deoarece ne impresionează poveștile cu care vin. Aceștia apelează la emoții, iar prin felul în care sunt îmbrăcați, murdari sau mimează că ar avea dizabilități, sau chiar au, ne captează atenția și avem impresia că îi ajutăm în momentul când le înmânăm bani. Ce facem de fapt nu este decât să îi încurajăm să practice în continuare această acțiune numită cerșetorie.

Am întâlnit-o pe Sofia în Piața Dacia, cerea bani dar nu a știut să răspundă de ce cerșește și de ce o face zilnic, dar știa că face în jur de o sută de lei pe zi și că i se par puțini bani.

,,M-am obișnuit, mamă, ce să fac altceva, și la vârsta mea, unde să mă mai duc să lucrez cine crezi că mă mai angajează pe mine. Fac așa cam un milion pe zi, dar ce să și faci acum cu un milion, nu vezi că nu mai ai ce să iei cu banii ăștia, și sunt și bolnavă… dau banii și pe medicamente.”

Sofia Josefina – 51 de ani

Sofia nu stă în Timișoara, vine cu ce apucă de la Sânmihaiu Român, și schimbă des locul unde cerșește. Vine ca la un job normal, și nu are zi de odihnă, consideră că ,,nimeni nu face ceva pentru ea, că nu o ajută cineva, și de vină ar mai fi și vârsta, unde să mai și lucreze la vârsta dânsei”.

,,Cu 2 lei, ți-l dau”!

Locul unde am întâlnit-o pe Maria a fost în fața unui supermarket de pe Calea Torontalului, un loc numai potrivit pentru a cerși.

Ruștaș Maria – 33 de ani

Are 33 de ani, trei copii, locuiește în Timișoara, este căsătorită, nu a muncit nici măcar o zi din viața ei. ,,Soțul nu știe că eu vin aici să cer bani, nu mă lasă, el spune să nu mai merg. Dar nu e ca și cum aș cerși, uite eu vând legătura asta de verdeață cu doi lei.” Este flux continuu de oameni, și Maria face si 150 de lei pe zi.

,,Noi am luat măsuri să nu mai stea aici în fața magazinului, că nu este tocmai confortabil pentru clienții noștri să vină la cumpărături și să îi întâmpine în fiecare zi. Își mai schimbă banii la noi în magazin.” a declarat Andreea Mănilă, manager supermarket.

,,Nu am lucrat niciodată!”

,,Frumoasa” așa i se spune doamnei Mona, stă pe o bordură aflată lângă o cofetărie din Dacia, nu este bolnavă, este perfect sănătoasă, venită din Caracal, are 43 de ani și a povestit de copii că nici ea nu mai știe câți are, știe doar că are mulți și că sunt ,,acolo” la Caracal. Aceeași poveste: ,,Suntem ai nimănui, nu face nimeni nimic pentru noi”.

Programul ei este de la zece dimineața până la opt seara, doarme la centrul social de pe Strada Telegrafului, iar locul unde preferă să stea pentru a cerși este zona Daciei, aici o cunosc oamenii, și-a făcut prieteni, iar fetele de la cofetărie îi mai dau prăjituri și cafea: ,,Sunt frumoasele mele”!

,,Este Frumoasa, noi așa îi spunem, toată lumea o cunoaște pe aici, nu ne deranjează sau ceva, noi ne-am obișnuit cu ea, îi cumpără foarte mulți oameni de la noi prăjituri, cafea, produse de la noi, și face și bani, face bine” a zis Lavinia, casier cofetărie.

Mona a povestit că face în jur de 150 de lei pe zi, plus că i se mai cumpără produse de pe zonă.

,,Nu cer cine știe ce bani! Cer de o țigară sau să-mi dea și mie de o cafea…”

L-am întâlnit pe Tudorel în fața catedralei din centrul Timișoarei, într-o zi normală în ,,ale cerșetoriei.” Îi întâlnești în toate colțurile orașului. Trăiesc din mila locuitorilor, iar întrebarea supremă a tuturor este: ,,Pentru noi cine face ceva?”

,,Câte amenzi să le mai dăm? Cine să le plătească? Mai multe daune la bugetul local am făcut. Îi luăm și îi ducem la centrul social, dar se întorc.” – Poliția Locală

Un cerșetor face în medie, lunar, mai mult de un salariu minim pe economie, fără să lucreze, fără să plătească  dări la stat. Nu au asigurare medicală, și nici vechime pentru a ieși la pensie.

Ajută-i cu adevărat: Spune NU cerșetoriei!

Georgiana Săpunaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ce vor face Ciolacu, Ciucă sau Simion pentru Banat?

De acum pare că lucrurile sunt destul de clare. Oricât ar fi sondajele de opinie lansate în ultimele zile de părtinitoare cu unii sau...

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Citește și :