Pentru elevii din Timișoara, „Bucuria lecturii” continuă chiar și în prag de vacanță. FOTO-VIDEO

646

,,Plăcuta zăbavă care este cetitul” cum spunea, pe timpuri, cronicarul, începe să devină, tot mai des, la tânăra generație, o corvoadă greu de dus. Cu atât mai de laudă sunt elevii Școlii Gimnaziale Numărul 12 din Timișoara care au crezut că pot găsi multe lucruri interesante în paginile cărților. Este, în primul rând, meritul acelor dascăli dedicați ce știu să aprindă nemărginita curiozitate a copiilor. Dacă este corect canalizată, acestă îndeletnicire le poate ține tovărășie pentru o viață.

Activitatea este mai veche la acestă școală. La început, a fost doar un curs opțional. Apoi a fost un concurs între clasele paralele din unitatea de învățământ. Acum, a devenit un adevărat proiect sprijinit de Inspectoratul Școlar, iar de șapte ani, ,,Concursul Bucuria Lecturii” se desfășoară la nivel județean și regional.

La sediul de la Bastion al Bibliotecii de artă „Deliu Petroi”, o sală plină de elevi s-au întrecut în cunoștiințe literare. Sub sloganul simplu, dar care spune tot: „Bucuria lecturii”, elevii de ciclu gimnazial au pregătit o manifestare culturală. Împărțiți pe echipe de câte trei au pregătit câte un fragment dintr-o carte aleasă dintre lecturile lor extrașcolare. După o lectură comună din această bucată a urmat un set de întrebări pentru colegii din celelalte echipe. Jocul interactiv a suscitat atât curiozitatea, cât și memoria lor. Un juriu extrem de exigent format din profesori de specialitate și din personal al Bibliotecii Județene a notat răspunsurile și a stabilit un adevărat clasament. Toată activitatea a avut și girul Consiliului Județean Timiș, ce dorește continuarea acestor activități.

Toți elevii au ieșit în câștig. Nimeni nu are de pierdut dintr-un astfel de concurs. Poate sălile răcoroase ale bibliotecilor îi va atrage măcar câteva zile din vacanța lungă ce-i așteaptă.

„La acest proiect au participat opt echipe din școlile din Timișoara și din județ. La concurs au participat și elevi din județe mai îndepărtate, dar prezentările lor sunt pe suport electronic și vor fi luate în considerare de juriu și evaluate și ele. Copiii ce au prezentat cărțile sunt de la gimnaziu și au vârste cuprinse între 10 și 14 ani… Noi încercăm să le formăm comportamentul de cititor prin acest proiect. Ceea ce este de remarcat e faptul că elevii aleg din ce în ce mai mult cărți ce sunt noi apariții editoriale, titluri foarte noi. Mai puțini se îndreaptă spre carțile clasice ale copilăriei, dar pe care noi le recomandăm în continuare.” a declarat profesoara Corina Borugă, una dintre coordonatoarele proiectului, alături de Monica Ban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.