6.1 C
Timișoara
luni 16 decembrie 2024

Pentru cine va candida Nicușor Dan la președinția României

Primarul Capitalei și-a anunțat luni seară candidatura la alegerile prezidențiale din 2025, el spunând că România se află în cel mai dificil moment de după Revoluție: „Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”. El a mai spus că va candida independent și că este deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea candidaturii sale.

Nicușor Dan i-a anunțat pe liderii și reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR în cursul zilei de intenția sa de a candida în alegerile prezidențiale. El a subliniat că nu va face public cele discutate, dar niciun partid sau politician nu i-a cerut să renunțe la intenție.

„Voi candida independent. Sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi”, a precizat Nicușor Dan.

El a subliniat că este prematur să se pronunțe ce va face în scenariul în care partidele nu îi vor susține candidatura. „Eu am propus astăzi o chestiune care mi se pare potrivită, sunt multe scenarii și ipoteze care nu trebuie să fie discutate astăzi”.

  • Suntem într-un moment de cumpănă. Cel mai dificil de după Revoluție. Românii au transmis că nu se mai poate. Că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că le rezolvă problemele.
  • Este nevoie de o schimbare fundamentală la modul în care statul răspunde la nevoile cetățenilor.
  • Intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025!
  • Sunt trei mari probleme. Prima – corupția și funcționarea instituțiilor. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Sunt zone întregi din statul român capturate de grupuri de interese.
  • Președintele trebuie să stăpănească mecanisme administrative și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice.
  • A doua problemă: România nu are astăzi o direcție. Există studii, strategii, dar ele se bat cap în cap sau sunt foarte puțin adaptate la realitate. România are și în sectorul public și în cel privat resurse foarte importante de competență pe care statul român nu le-a accesat până în acest moment. Acesta este rolul președintelui care nu e implicat în rolul de guvernare zilnic. Este de a identifica aceste competențe și a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite pentru problemele României.
  • A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale în opoziție unele față de altele. Am ajuns aici pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și clasa politică.
  • De ce vin cu această propunere când bucureștenii mi-au dat încrederea la alegerile locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine.
  • Voi candida independent. Sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi. Este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță în zilele acestea să fie urmată cu adevărat în activitatea guvernamentală. Sunt convins că societatea românească va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele în integritatea ei pentru a merge mai departe, pentru a schimba ce este de schimbat.
  • Am informat cele patru partide de intenția mea. Este o analiză care va dura. E o discuție care se poartă în paralel cu negocierile pentru formarea guvernului, prioritatea partidelor este formarea guvernului.
  • Eu am venit astăzi în fața societății și a partidelor pro-occidentale și am făcut o propunere. Am prezentat o ipoteză care mi se pare cea mai potrivită. Sunt multe scenarii și calcule, dar nu voi intra eu în ele acum.
  • Este o schimbare fundamentală în așteptările oamenilor, care s-a manifestat la votul din urmă cu două și patru săptămâni. Dacă la alegerile anterioare, mesajul oamenilor a fost că vor alege variantea cea mai puțin rea, acum mesajul a fost că nu mai merge așa ceva. Eu cred că acesta este modul în care pot să ajut la rezolvarea problemelor societății.
  • Noi o să avem o campanie electorală și eu mă aștept ca oamenii să se informeze, să vadă diferitele soluții care se propun și noi ca societate să alegem ce este mai bine. Va fi timp suficient ca oamenii să vadă propunerile tuturor competitorilor.
  • E absolut legitim ca cele patru partide care încearcă să formeze coaliția să fie interesate de alte subiecte. E posibil să existe o interferență în discuțiile pe care ei le au. Nu sunt și nici nu-mi doresc să fiu implicat în negocierile pe parte guvernamentală.

Întrebările presei:

Vă veți retrage în caz că nu primiți sprijinul celor patru partide?

Eu am propus astăzi o chestiune care mi se pare potrivită, sunt multe scenarii și ipoteze care nu trebuie să fie discutate astăzi.

De ce ați spus că România este un stat slab?

Un candidat a apărut din senin, pretinzând că nu a cheltuit niciun ban. Hai să ne uităm la AEP, la Agenția de Mediu, la Garda de Mediu, mergeți în instențele de contecios administrativ să vedeți câte acte sunt anulate.

Care este mesajul pentru susținătorii lui Călin Georgescu?

Respectăm opțiunea fiecărui cetățean care a votat. O parte dintre noi nu am avut toate informațiile pe care le avem azi. E doar începutul dintr-un șir de informații pe care le vom avea. Este important ca instituțiile statului să dea cât mai multe informații despre ce s-a întâmplat. Mesajul meu este să se informeze, să se uite la toate opțiunile și să voteze în cunoștință de cauză.

Credeți că ar trebui să îi fie validată candidatura lui Georgescu?

 

E o întrebare foarte bună. În ceea ce privește contestarea apartenenței României la UE și NATO, eu cred că acest candidat este foarte apropiat de doamna Șoșoacă care a fost exclusă. În ceea ce privește declarațiile care încalcă legi în vigoare, pe gradul lor de proporționalitate trebuie să se pronunțe parchetul.

A cerut vreun politician sau partid să nu candidați?

Nu!

Cum vă așteptați să voteze bucureștenii?

Eu cred că Bucureștiul are o oportunitate foarte bună de a schimba și nu doar prin mine, ci prin acest deziderat pe care și l-au asumat partidele pro-europene. E nevoie de o schimbare în România benefică Bucureștiului.

___

G4Media a publicat luni la prânz informaţia potrivit căreia primarul Capitalei îşi va anunţa candidatura la alegerile prezidenţiale în cursul zilei de luni sau marţi.

Vlad Gheorghe este prima persoană care i-a cerut public lui Nicuşor Dan să-şi asume o candidatură la preşedinţie, imediat după anularea alegerilor.

Într-o declarație pentru HotNews, fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, care i-a cerut primarului Capitalei Nicuşor Dan să intre ca independent în cursa electorală pentru preşedinţie, a susținut că orice decizie a primarului Capitalei „este cu siguranţă întemeiată pe cifre” și că e posibil ca primarul să ceară partidelor să-l susțină.

Fondatorul Partidului DREPT Vlad Gheorghe susţine că e probabil ca Nicuşor Dan să repete scenariul din 2020, când şi-a lansat independent candidatura la Primăria Capitalei şi apoi a cerut sprijinul partidelor de dreapta în lupta cu candidatul PSD, Gabriela Firea.

Reacții după apariția informației că Dan va candida

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Daniel Suciu, spune că i-a văzut mai îngrijorați pe cei de la USR după ce G4Media a publicat informația conform căreia primarul Capitalei, Nicușor Dan, urmează să își anunțe candidatura la prezidențiale, iar lui îi este foarte greu să voteze cu el.

„Cred că această ţară, în această perioadă, are nişte priorităţi foarte importante, cum ar fi construirea unui guvern asumat, credibil. Aceasta e prioritatea, mai puţin destinul individual al unui primar general”, a spus deputatul PSD.

Cristian Ghinea, unul dintre liderii USR, a declarat, luni, că formațiunea din care face parte are un candidat care a strâns peste 1,7 milioane de voturi la alegerile prezidențiale și nu vede un motiv pentru care Elena Lasconi ar putea fi înlocuită.

În mai multe apariții publice după anularea rezultatului alegerilor prezidențiale, prim-vicepreşedintele USR Dominic Fritz a cerut partidelor pro-europene să o susțină pe Elena Lasconi când alegerile prezidențiale se vor relua.

Daniel Funeriu, care s-a arătat la rândul său interesat de o canditură pentru președinția României, a reacționat după ce G4Media a publicat luni informaţia că Nicuşor Dan îşi va anunţa candidatura la președinție și l-a îndemnat pe Primarul Capitalei să intre în cursă pentru a arăta „ce produce societatea românească, ce produce acea Românie pe care simțim că o avem și o iubim, dar nu o simțim prezentă la vârful statului.”

„A ajuns și la mine știrea pe surse (G4media) privind o nouă candidatură ca independent. Îl încurajez pe Nicușor Dan să candideze, şi el, la prezidențiale. Astfel vom arăta ce produce societatea românească, ce produce acea Românie pe care simțim că o avem și o iubim, dar nu o simțim prezentă la vârful statului. Esența viitorului e să avem o țară bine condusă, care să aibă în fruntea ei oameni vrednici, respectabili acasă și în lume și cu diplome înalte în buzunar. Nicușor, hai să le arătăm ce putem noi pentru România!”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.

sursa: https://hotnews.ro/

Alte subiecte :

Citește și :