De 24 de veri, scriitorii de limba sârbă din toată lumea se adună la mănăstirea Baziaș, de pe defileul Dunării, pentru una din cele mai importante manifestări culturale. Locul nu este ales la întâmplare. Aici, spiritualitatea este de multe secole la ea acasă. Lăcașul este ctitorit de însuși Sfântul Sava, cărturarul, după cum a explicat PS Lukijan, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administrator al Eparhiei Timişoarei.
A devenit un obicei ca diaspora literară să se adune la evenimentul Schimbarea la faţă a sârbilor din România. Anul acesta vor participa literați din 12 țări de limbă sârbă dar și română.
Schimbarea la faţă a sârbilor este organizată de Uniunea Sârbilor din România, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice, Consulatului Serbiei la Timişoara şi al Consiliului Comunal din Vârşeţ.
Anul acesta premiul cel mare al diasporei sârbe, „Marea Diplomă de Baziaș”, va fi înmânat în data de 18 august în curtea mănăstirii unui foarte important poet din Muntenegru, Radomir Uljarević.
Deschiderea seriei de evenimente a avut loc azi, 17 august, în grădina Consulatului General din Timișoara. Gazda întâlnirii a fost ES Vladan Tadić ce a scos în evidență bunele relații dintre țara noastră și diaspora sârbă tocmai prin intermediul literaturii și a spiritualiății.
Moderatorul întâlnirii, poetul și politicianul Slavomir Gvozdenovici, a promis că la ediția de anul viitor, a 25-a, se va edita un volum bilingv cu selecții din ce au scris toți laureații de până acum. A mai anunțat programul întâlnirilor din cele cinci zile, ce se vor ține în fiecare din localitățile Socol, Baziaș, Belobreșca, Moldova Veche.
„Pentru noi este important că totul începe de la Timişoara, care rămâne capitala spirituală a sârbilor din România, indiferent unde trăiesc. Noi dorim să promovăm valorile sârbilor care trăiesc în această ţară. Am dorit să facem şi întâlnirile cu comunităţile locale, sârbi şi români, împreună. Am inclus şi vizitarea mănăstirilor. Schimbarea la faţă a sârbilor rămâne cea mai importantă manifestare literar-spirituală a noastră din întreaga lume. Premiul Marea Diplomă de Baziaş a intrat în circuitul premiilor literare sârbeşti, singurul din diaspora. A fi împreună cu scriitori din 12 ţări este o mare bucurie şi o ocazie de a cunoaşte comunitatea sârbilor din România cu cele mai frumoase realizări”, a încheiat Slavomir Gvozdenovici.
Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timiș, a făcut câteva paralele între cele două literaturi ce sunt atât de apropiate în această zonă de confluență. „Scriitorii diasporei sârbe de aici au câteva monumente la Timişoara. Există în marea literatură sârbă şi română întâlniri neobişnuit de frumoase care pot ilustra titlul de Timişoara Capitală Culturală Europeană. De data aceasta, la Baziaş, un mare scriitor va fi încoronat cu un premiu care arată că de la sârbi începe lumea”. De fapt lumea începe oriunde trudește câte unul din cei ce sunt adunați acum și aici, a concluzionat criticul literar Ungureanu.
La întâlnire a luat parte și preşedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia, Radomir Andric ce s-a dovedit a cunoaște bine ce se întâmplă în literele românești, promițând omagierea lui Adrian Păunescu cât de curând în Serbia, alături de George Vulturescu de la Satu Mare.
La final, Radomir Uljarević a mulțumit pentru onoarea ce i se face și a apreciat recitarea versurilor sale în română și sârbă chiar pe loc, în grădină.
Pornind de la sfârșitul tragic al unui pui de om la doar trei ani, căzut victimă a conflictelor din Siria, ce a promis solemn cu ultimele lui cuvinte ,,Pe toți am să vă spun lui Dumnezeu”, poetul arată absurdul lumii de azi.