1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Pe cine protejează, de fapt, instituțiile de protecția mediului?

Scriam zilele trecute despre un important personaj din Banat, fost primar și director al Direcției Silvice Caraș-Severin, că a fost luat la ochi de către pagina de Facebook ”Stop Defrișărilor” care i-au adus acuze grave cu privire la situația mai multor arii protejate din Banat.

Dar Stepanescu nu este singurul luat la întrebări. Se subliniază că, un fel de complicitate la toate cele, au avut și diverse instituții ale Statului, cu precădere cele privind protecția mediului: ”Curios este faptul că: Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, Garda de Mediu și Garda Forestieră nu au luat nici o măsură pentru suprafețele mari tăiate în rezervații naturale integrale sub coordonarea lui Stepanescu – șeful de ocol silvic, silvicultorul corupt al pădurilor de stat.
– Romsilva în calitate de administrator al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului a susținut într-o formă de complicitate demersurile de desființare a rezervațiilor inițiate de Stepanescu – distrugătorul de arii protejate.
– Curtea de Conturi și Primăria Reșița nu au efectuat demersurile legale pentru recuperarea banilor de la Stepanescu – primarul spăgar” scrie Stop Defrișărilor.

Mai mult, aceștia susțin că fostul edil s-ar fi implicat direct în atribuirea de contracte privind elaborarea studiilor de fezabilitate către unii apropiați, fără aprobarea consiliului local, proiectele aferente acestora neavând nici până în prezent vreo linie de finantare în vederea implementării. Proiectele ar fi fost realizate doar din inițiativa primarului. Acestea nu sunt incluse în strategia de dezvoltare a municipiului Reșița sau în planul urbanistic general.
”În februarie 2011 fără aporobarea consiliului local Stepanescu a contractat studiul de fezabilitate intitulat “Ferme fotovoltaice pentru Municipiul Reșița” cu S.C. Conaid Company S.R.L. București. Contractul de servicii nr. 2799 din 23.02.2011 a fost stabilit sub pragul de 15.000 euro pentru a nu fi organizată licitație, respectiv la valoarea de 14.950 euro.
În iulie 2011 a decontat din bugetul primariei 10.000 euro pentru studiul intitulat ”Automate pentru reciclarea deșeurilor” realizat de S.C. WH TM SRL Timișoara, firma aparține unei persoane apropiate lui Stepanescu, Plesea Andreea Lorena.
În iunie 2012 a semnat Stepanescu fără aprobarea consiliului local contractul de servicii nr. 11210 din 27.06.2012 cu arhitectul Sandu Ioana, având ca obiect întocmirea unei strategii de dezvoltare a municipiului Reșița. Valoarea contractului a fost stabilita la 14.550 euro, sub pragul de organizare a unei licitații (15.000 euro)” mai arată Stop Defrișărilor în protestul de pe pagina de socializare.
Contractul a fost incheiat in 27.06.2012 iar Ioana Sandu a emis o factură către Primăria Reșița în valoare de 6.352 euro datată cu 25.06.2012. Plata s-a efectuat către un cont din Belgia înregistrat pe Ioana Sandu.

Fostul edil a mai fost acuzat, ca și o anchetă mai veche a România Curată, că are o avere pe care cu greu o poate justifica și că apelează la apropiați, de multe ori. ”Pentru a-și justifica veniturile obținute din comisioane Stepanescu a tranzacționat fictiv către un apropriat un imobil la un preț supraevaluat. În 2012 a încheiat un contract de vânzare cumpărare a unui imobil din localitatea Marga județul Caraș-Severin cu prietenul său Mihai Irimia din localitatea Ghimbav județul Brașov, la o valoare de 150.000 euro (valoare de aproximativ 15 ori mai mare decât prețul de achiziție inițial). Imobilul fusese adjudecat de Mihai Stepanescu în data de 24.03.2006 cu prețul de 35.000 lei, înainte de 2012 nerealizând nici o reamenajare sau imbunătățire a imobilului.
Mihai Stepanescu l-a interpus pe Todor Moise din localitatea Câlnic, președintele asociației crescătorilor de ovine, caprine și bovine “Miorita Calniceana” sa concesioneze 210 ha pașune in condiții dezavantajoase pentru Primaria Resita.
Prin HCL nr. 123/2012 a obținut aprobarea concesionării cu o redevență de 900 lei/ha/an iar prin HCL nr.128/2012 a reușit să diminueze valoarea redevenței la 100 lei/ha/an! Funcționarii primăriei estimează că bugetul primăriei a fost prejudiciat pe perioada concesiunii cu cca. 1.700.000 lei.
In baza contractului de concesiune Todor Moise a incasat de la APIA fără îndeplinirea obligațiilor asumate peste 200.000 euro, o parte din această sumă fiind probabil dată primarului. Banii au fost folositi de Stepanescu pentru cumpararea unui teren de 2.362 metri patrați în orașul Timișoara, unde si-a construit și o grandioasă locuință” mai scriu aceștia, citând Evenimentul Zilei.
Cand au fost perchezitiile DNA, mai scriu cei de la Stop Defrișărilor, procurorii au găsit facturi cu achiziție de mobilier pentru această vilă care depășeau valoarea de 50.000 euro. În declarațiile de avere Stepanescu a declarat unele venituri realizate în urma unor activități agricole ale părinților săi din Teregova, Stepanescu Ianăș si Stepanescu Petria și a soacrei sale Macinic Maria. Părinții săi fiind agricultori au reușit încă din anul 2007 să-și cumpere un teren în Corbeanca în suprafață de 923 mp. (agricultura în județul Caras-Severin pare foarte profitabilă).
Opinia publică dar mai ales instituțiile publice au trecut destul de usor peste faptul că Stepanescu prin abuzurile mult mediatizate în trecutul apropiat a prejudiciat bugetul local cu peste 100.000 lei prin rezilierea ilegală a contractului de concesiune a administrării parcărilor cu plată din municipiu, către firma prietenului său Vali Armasu de la S.C. Eco Bau Parc S.R.L. In acte S.C. Eco Bau Parc S.R.L. figurează ca administrată de Ghenciu Sebastian care este verișorul soției lui Armașu.
În urma presupuselor neînțelegeri cu privire la comision, Stepanescu ar fi propus în ședințele CL Resita din martie, aprilie si mai 2012 rezilierea unilaterală a contractului de concesiune a parcărilor, suspectează cei de la Stop Defrișărilor. După ce a fost în mod repetat respinsă, propunerea sa, Stepanescu i-a dispus directorului domeniului public de la acea data Gârțoi Liviu să-l rezilieze, fapt flagrant ilegal. Ulterior S.C. Eco Bau Parc S.R.L. a căștigat în instanță atât reluarea activităților ce fac obiectul concesiunii dar și despăgubiri de peste 100.000 lei pe care trebuie să la plătească Primăria Reșița. Din păcate cei de la Stop Defrișărilor nu vorbesc și despre dovezile sau sursele acestor informații, dacă ele sunt cunoscute de organele de cercetare penală și dacă sunt cercetate sau au fost scoase de sub cercetare.
În anul 2013, mai scriu aceștia, Stepanescu a atribuit direct un contract ce prevedea achiziția a șapte camere video cu S.C. Europe C&C SRL Timișoara, în valoare de 127.000 lei pentru piața de vechituri din Reșița de pe aleea Gugu. Investiția era ilegală deoarece piața fusese dată în gestiune și administrare către S.C. Piețe Reșița SRL (contract nr.15014 din 10.10.2013). De altfel, după preluarea mandatului, Ioan Popa a confirmat și el natura dubioasă a contractelor cu Avolo și Europe, ambele având același patron, despre care spunea la propriu că au căpușat Primăria Reșița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

CCIA Timiș anunță începerea cursului GRATUIT de MANAGER DE PROIECT

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara partener, în perioada 01.10.2024...

CCIA Timiș lansează cursul GRATUIT de MARKETING ON LINE

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș anunță începerea înscrierilor la cursul GRATUIT de MARKETING ONLINE derulat în cadrul Proiectului „FlexCop_Flexibilitate în dobândirea de competențe...

Citește și :