Costume populare expuse la Muzeul Satului Bănățean de un avocat – foto-video

1685

Sala de expoziţii de la Muzeul Satului Bănățean, a fost gazda vernisajului expoziției Patrimoniu etnografic, a treia expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România, ce a cuprins ansambluri vestimentare tradiționale din diferite zone etnografice din țară precum: Ținutul Țara Lăpușului, Țara Năsăudului, Timiș, Arad, Maramureș, Mehedinți, Gorj, Dolj și Argeș din colecția Laurei Diaconu, din Constanţa.

Patrimoniu etnografic, a treia expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România..Still040“N-aş putea să spun câte costume am, deoarece la un moment dat am început să pierd numărul lor. Iniţial am ţinut o evidenţă foarte clară, că am unul, două, cinci, zece, iar ulterior acestui moment am început să achiziţionez mai multe costume. În prezent sunt peste o sută, dar nu pot spune cu  un număr exact. Pasiunea mea pentru ele vine din urmă cu cinci ani, când am început cu o cămaşă, apoi cu un costum, şi un alt costum, şi tot aşa. Am păstrat elementele identitare ale locului lor, costumul este menit să înfrumuseţeze femeia ce îl poartă, fiind un element distinctiv care marchează anumite momente din viaţa persoanei care îl poartă. Fiecare costum are o poveste”, a spus Laura Diaconu.

Patrimoniu etnografic, a treia expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România..Still011

De profesie avocat în cadrul Baroului Constanța, a făcut primi pași pe drumul anevoios al colecționarului când s-a îndrăgostit de o ie românească, înțelegând că valoarea portului tradițional poate îngenunchia orice modă trecătoare. Cu timpul, această dragoste s-a transformat într-o pasiune copleșitoare pentru portul românesc, ajungând astăzi să dețină o colecție cu totul deosebită, încropită cu multă acribie și cu documentare emeinică.

Astăzi, colecția Laurei Diaconu cuprinde porturi tradiționale din toată țara, arătând cu mândrie diversitatea etnografică, devenind astfel un bun promotor al identității naționale și un ambasador al tradițiilor românești.

Coordonatorul evenimentului a fost muzeograful Marius Matei. „Anul acesta prezentăm „Colecţia etnografică Laura Diaconu”, care vine tocmai de la Constanţa. În ţara noastră există câteva colecţii importante particulare, deosebite cu piese de regulă de la sfârşit de secol XIX până la mijlocul secolului XX, adunate după criterii foarte stricte”.

Programul de vizitare a expoziției, din perioada 17 aprilie – 7 mai 2018, este 10.00 – 18.00 de marți până sâmbătă, iar duminica, între orele 12.00 – 20.00.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.