La 73 de ani, Decebal Nedelea, Dexi pentru cunoscuţi, este cel mai în vârstă membru al Clubului Bănăţean de Turism.
Vârsta din buletin însă nu are nicio legătură cu forma în care se află Dexi, care face şi acum pe ghidul pentru grupuri de turişti. Forma sa fizică îi face invidioşi pe cei mai tineri excursionişti.
De peste 50 de ani, Dexi face drumeţii prin munţi, pe care îi fotografiază în diferite ipostaze. Are o colecţie impresionată de poze, de la alb-negru la color. Zilnic, acesta merge pe jos o oră şi jumătate pentru a se menţine în formă.
„Primele poze le-am făcut în luna septembrie 1963 în Munţii Retezat, care mi-au rămas pe veci în suflet”, ne-a declarat Dexi.
Fotograful spune că l-a ferit Dumnezeu de avalanşe, asta şi pentru că evită pe cât se poate drumeţiile în timpul iernii.
„Ploi torenţiale am prins, grindină, rătăciri, alunecări, entorse, de toate am avut parte. Condiţia fizică mi-o creez mergând zilnic cel puţin o oră, o oră şi jumătate pe jos prin oraş şi făcând excursii. Cea mai lungă drumeţie în care am fost a avut circa 40 de kilometri”, ne-a spus drumeţul fotograf.
Dexi mai precizează că pe lângă aspectul maiestuos al munţilor, în ieşirile sale se bucură de aer curat, linişte, animale, plante, dar şi de spiritul de echipă al celor care iubesc muntele.
„Fiecare munte are caracteristica proprie. Făgăraşul este maiestuos, este întins pe o creastă de 150 de kilometri. Retezatul este şi el maiestuos, dar mai adunat. Traseul în Piatra Craiului este scurt, dar foarte frumos. Deci, fiecare masiv are particularităţile sale. Pentru începători, aş recomanda Muntele Mic, Semenicul şi obligatoriu echipament. Cel mai important, după mine, este bocancul de munte, fie vară sau iarnă, îmbrăcăminte adecvată, haine de schimb, pelerină de ploaie, briceag, busolă, chibrituri sau brichetă şi lanternă, pe lângă alimente de rezervă”, a mai spus Decebal Nedelea.
Foto: Decebal Nedelea „Dexi”