Aşa cum a anunţat încă din 2012, administraţia locală vrea să reabiliteze podurile istorice ale Timişoara. În privinţa podului Eroilor, care trece peste Bega între străzile Iancu Văcărescu şi D. Bolintineanu, Primăria Timişoara a demarat procedurile pentru obţinerea acordului de mediu în vederea reabilitării.
,,MUNICIPIUL TIMIŞOARA anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare Podul Eroilor”, propus a fi amplasat în Timişoara, str.Iancu Văcărescu – D.Bolintineanu, jud.Timiş.
Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Timiş, municipiul Timişoara, B-dul Liviu Rebreanu, nr.18-18A, jud.Timis şi la Municipiul Timişoara, b-dul C. D . Loga nr.1, jud.Timiş, în zilele de luni-joi între orele 8.00-16.30, vineri între orele 8.00-14.00. Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Timiş”, transmit autorităţile.
Potrivit studiului de fezabilitate, podul are o perioadă de exploatare de peste 70 de ani şi reabilitarea este mai mult decât necesară.
„În urma expertizei tehnice s-a constatat: starea necorespunzătoare a elementelor de rezistenţă care susţin calea, a infrastructurii şi a aparatelor de reazem; degradări ale malurilor şi modificări de
albie; degradări în zona carosabilă şi trotuare. Datorită faptului că traficul care se desfăşoară este foarte intens, este necesară mărirea
numărului benzilor de circulaţie, executarea pistelor de biciclişti şi modernizarea trotuarelor”, se arată în document.
Durata lucrărilor va fi de 9 luni, iar investiţia este una enormă, de aproape 6 milioane de lei.
Podul Eroilor, situat în cartierul Iosefin, pe strada Iancu Văcărescu, a fost construit pe locul celui mai vechi pod metalic al Timișoarei, ridicat pe culee de cărămidă, datând din anii 1870-1871.
Din cauza stării de degradare avansată, în anul 1927, podul a fost proptit cu ajutorul unei construcții de lemn, pentru ca în anul 1938 să fie demolat și înlocuit cu actuala construcție din beton armat format din 8 grinzi.