Una din cele mai de succes firme bănățene ce activează în partea de vest a țării este fără îndoială Maxagro. De fapt de mult a depășit stadiul de simplă firmă fiind un complex de companii ce colaborează împreună și se dezvoltă exponențial. Totul a pornit la Gătaia în urmă cu un sfert de secol în urmă cu un capital minimal iar acum lucrează anual cu 100 de milioane de euro și administrează peste 12 000 de hectare de teren. Fermele de vaci adăpostesc 2700 de vaci Holstein.
Acum, odată cu treeea timpului, pe lângă fermele agricole și zootehnice, s-au implicat și în transporturi, construcții și stații de asfalt. La nivel de grup au 400 de angajați, dintre acestea peste 100 au absolvit USV de la Timișoara.
Tocmai acestă lărgire a domeniilor de activitate a dus, în mod natural, la o coloaborare cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. În permanență este nevoie de specialiști bine pregătiți teoretic ce stăpânesc la fel e bine și partea practică a meseriei.
Marți, 25 iunie, la Universitatea din Calea Aradului a avut loc o conferință în care au fost prezentate rezultatele acestei colaborări.
Conferința a avut ca temă principală „Cercetarea și colaborarea în practica studenților” și au participat din partea grupului Maxagro tânăra manager Alexandra Zifceak, iar din partea USVT, rectorul Cosmin Alin Popescu, conf. univ.dr. Petru-Eugen Mergheș prorector, și echipa responsabilă de proiectele din domeniul cercetării.
Profesorul Cosmin Popescu a deschis discuțiile prezentând coordonatele parteneriatului și avantajele pentru un viitor specialist de a fi foarte bine specializat și practic pe lângă bagajul de cunoștiințe teoretice.
„Vorbim azi despre o formă concretă despre un alt parteneriat pe care l-a încheiat Universitatea de Științele Vieții Timișoara cu compania Maxagro din Gătaia Timiș. Vorbim aici, de asemenea, despre un model de colaborare dintre zona privată, în speță mediul social economic și cel academic USVT. Pentru universitatea noastră care este antreprenorială acest aspect este foarte important. Colaborarea USVT cu mediu privat se desfășoară pe domeniul cercetare, pe domeniul burselor și privind activitatea de practică a studenților.
Astăzi vorbim de învățământul dual, de internship în cadrul instituțiilor publice și companiilor private. Noi suntem singura universitate de profil din zona 5 Vest, iar Maxagro desfășoară activități și pe zona de vegetal, cultură mare, dar și zootehnică, având mii de vaci de lapte, dar și pe mecanica agricolă, utilaje”, a specificat rectorul Popescu.
Maxagro este una dintre multele de companii cu care Universitatea lucrează. Dar în mod sigur este una din cele mai mari. Scopul este folosirea infrastructurii fermelor în folosul practicii studenților.
„Considerăm că trebuie să îmbunătățim această activitate, iar asta se poate face cu un dialog deschis cu mediul economic. Se spune că este o prăpastie între mediu academic și mediul economic. Vreau să spun că nu există nicio prăpastie între cele două domenii, ci există o colaborare foarte bună. Domeniile noastre de activitate dintre Maxagro și USVT sunt complementare și există numai avantaje și într-o parte și pentru cealalt” a concis profesorul Popescu.
„Este și în interesul nostru al mediului economic ca tinerii studenți să fie foarte bine informați și pregătiți și să cunoască sectorul prin practică directă în ferme. Obiectivul Maxagro este să investească în cercetare, în educație și în digitalizare, facem acest lucru și credem cu tăria în acest obiectiv care este în avantajul tuturor părților” spune managerul Maxagro Alexandra Zifceac.
Dânsa a mai adăugat că la nivel de grup de firme are 400 de angajați, dintre acestea peste 100 au absolvit USV de la Timișoara. Deși este mulțumită de nivelul studenților și seriozitatea lor a apreciat că nivelul teoretic al acestora este cam de nota 7. Nu a ocolit un răspuns onest și nu a dat doar din politețe nota zece. Inainte de toate a dorit să fie obiectivă.
Un grup de studenți au povestit din experiența lor proprie despre practica în ferme aducând și exemple din perioadele lucrate în străinătate prin bursele Erasmus.