Deși de foarte mulți ani România îndeplinește toate condițiile impuse ca fiind necesare pentru a adera la accederea în spațiul fără controale vamale intracomunitare nu s-a rerușit acest deziderat. Din diverse motive, din care cele mai multe fiind politicianiste fără acoperire în realitate de fiecare dată au fost câteva state sau măcar câte unul care a avut obiecții despre anumite tare ale societății românești. Cum e și firesc într-o lume condusă de mari interese economice s-a tot pretextat de partea română că am încălca unele interese ale investitorilor. Cei din afară puneau la îndoială corestitudine sistemului de justiție de la noi. Precum că ar fi corupt. Poate că așa și este dar criteriile de aderare ce se referă la securizarea frontierelor nu ar trebui să aibă treabă cu justiția că ar ea coruptă sau nu.
Parlamentul European a aprobat, marţi, rezoluţia privind accederea României în Schengen. Decizia a fost votată cu 547 voturi pentru şi 49 împotrivă, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul institutiei.
Acum, având în vedere situația tensionată din estul Europei, brusc România capătă interes pentru decidenții europeni. Războiul din marginea Uniunii Europene face ca sitauția să se schimbe.
Forul european a îndemnat statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.
În rezoluţia adoptată marţi, eurodeputaţii afirmă că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri.
„Constatând că spaţiul Schengen este ‘una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene’, eurodeputaţii critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei şi României, deşi cele două ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile necesare. Menţinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie şi are un impact negativ asupra vieţii lucrătorilor mobili şi a cetăţenilor, potrivit eurodeputaţilor. Obstrucţionarea importurilor, a exporturilor şi a liberei circulaţii a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieţei unice a UE”, se spune în comunicatul oferit de forul european.
Actualmente, toate statele membre ale UE, cu excepţia doar câteva excepții (Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlandei şi România), fac parte din spaţiul economic Schengen. Acesta include chiar și țări care nu sunt încă membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Eurodeputaţii au solicitat ca Bulgaria şi România să fie pe deplin admise în spaţiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluţia din 2018 pe această temă, în rezoluţia din 2020 referitoare la situaţia spaţiului Schengen în contextul pandemiei şi într-un raport din 2021 privind funcţionarea spaţiului de liberă circulaţie. Rezoluţia de astăzi conclude dezbaterea în plen din 5 octombrie 2022.
Aderarea unor noi ţări la spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Preşedinţia cehă a Consiliului a indicat că intenţionează să poarte discuţii pe această temă înainte de sfârşitul anului 2022.