Părinții elevilor se luptă pentru ocuparea unui loc în școlile de renume din Timișoara-VIDEO

534

Părinții elevilor se luptă ca aceștia să ocupe un loc în școlile de renume din Timișoara. Chiar dacă media elevului îl repartizează către o altă unitate de învățământ, elevii nu stau mai mult de un semestru și cer transferul. Astfel că, dacă un anumit număr de licee și școli ating maximul numărului de elevi, altele rămân cu foarte multe locuri libere. Problema repartiției este atât la nivelul exterior, la alegerea liceului, cât și la nivel interior, cu predilecție la clasele I-IV, atunci când elevul se află în clasa a,b,c sau d. Numerotarea alfabetică se asociază din păcate cu capacitățile superioare sau inferioarea ale lecturii. Profesorii sunt rugați de către conducerea ISJ să încerce, într-un anumit fel, să fie cât mai transparenți în aceste repartiții. Repartițiile trebuie să fie cât mai uniforme în ceea ce privește formarea unei clase de elevi, adaugă Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.

Repartiția elevilor pe clase nu se va face înainte de data de 9 septembrie. 8 septembrie a fost prima zi în care s-au afișate listele cu elevii repartizați pe clasele unde se va desfășura activitatea. Anumite unități de învățământ, prin consiliile de administrație, au adoptat soluții eficiente în privința categoriilor de copii preferențiale, în detrimentul altor categorii.

”Presiunea din partea părinților pentru ocuparea unui loc la un anumit liceu și preferințele de a ajunge la o anumită învțătoare sunt foarte mari. Este o formă generală de a se manifesta părinții în perioada aceasta. Ei sunt convinși că binele copiilor se va îndeplini doar dacă vor ajunge la un anumit cadru didactic. Însă este imposibil să ținem cont de doleanțele lor”, declară Aura Danielescu.

Liceul Pedagogic din Timișoara a adoptat un program informatic, în care repartiția elevilor va fi echilibrată. Astfel o clasă de elevi nu va avea doar fete sau doar băieți. Candidații vor fi aleși într-un mod aleatoriu prin programul cumputerizat. Multe școli au renunțat la denumirile clasice a sălilor de elevi, precum clasa A, B, C, pentru a diminua preferințele elevilor sau ale părinților. În urma acestor dorințe anumite școli devin foarte aglomerate și nu dispun de un spațiu suficient pentru a acoperi numărul elevilor. Totodată, unitățile de învățământ mai puțin căutate nu acoperă numărul maxim de elevi, iar cele aglomerate înregistrează un deficit de personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.