4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Parcurile ,,invizibile” ale Timișoarei!

Timișoara mai este numită și „orașul parcurilor”. Din zona Uzinei de Apă, din Prințul Turcesc, și până în cartierul Freidorf, cei care merg pe malul canalului Bega pot să se relaxeze în spații verzi pe tot parcursul drumului. Și nu vorbim doar de malurile râului, ci de parcuri mari. De asemenea, zona centrală este plină de parcuri, unele modernizate și aranjate, altele degradate, iar câteva, în șantier. Analizăm, la început de iunie, cum stă Timișoara la capitolul parcuri și vă prezentăm situația celor trei din centru, care sunt în lucru, și modul cum arată cele deja reabilitate. Nu vom omite nici Parcul de Skate, atât de așteptat de împătimiții sporturilor extreme din oraș.

Trio-ul de parcuri din centru, în șantier întârziat
În zona centrală există un trio de parcuri care a intrat în șantier. Vorbim despre Parcul Civic, Parcul I.C.. Brătianu și Parcul C.D. Loga. Toate au fost îngrădite pentru organizarea de șantier, însă lucrările nu evoluează deloc favorabil. Toate cele trei urmau să fie gata în 2 iunie. Termenul este departe de a fi respectat. Așadar, nu doar că timișorenii nu pot să-și croiască drum prin ele, dar acum, în loc de spațiu verde, ele sunt o sursă de praf. De pe alei au fost scoase dalele și lăsat, în locul lor… pământul.

„Încă nu s-a făcut aproape nimic. A fost o perioadă în care nu s-a putut lucra din cauza restricțiilor și nici nu am avut posibilitatea de a aduce forță de muncă. Sunt motive întemeiate pentru care nu s-a lucrat. Vorbesc de trei parcuri, deși la licitație a apărut a fi unul. Avem parcurile Civic, Brătianu și C.D. Loga. Se va lucra, s-au început lucrările și, când se vor relua, se vor relua în forță. Nu va fi o simplă intervenție”, a explicat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Ce înseamnă motive întemeiate, edilul-șef a omis să spună. De asemenea, lucrările despre care spune că au început au însemnat doar scoaterea dalelor și a mobilierului urban din parcuri și tunderea ierbii.
Autoritățile locale au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției încă din anul 2016, însă abia la finalul lui 2018 procedura a fost inițiată. Contractual a fost semnat la finalul anului 2019, pentru 5,6 milioane de lei.

Potrivit documentației tehnice, aleile vor fi înlocuite și se vor folosi pavele de mai multe forme, chiar de frunză. În parc va apărea o piațetă și o fântână ornamentală. Vor fi realizați aproape 22.000 de metri pătrați de alei, cu dale și asfalt, se vor instala 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, patru pergole, 115 bănci din lemn, cinci bănci din piatră, două „bănci circulare Sole” și două rastele de biciclete. Vor fi plantați 964 de arbori și arbuști, respectiv 3.762 de trandafiri.
Parcul Civic, sau Parcul Cetății, are o suprafață de 76.000 de metri pătrați. Între anii 1730 și 1961, pe terenul actualului parc a funcționat Cazarma Transilvania sau Cazarma Ardeleană, una dintre cele mai mari cazărmi militare din Europa, situată în vecinătatea cetății Timișoarei. Demolarea ei avea drept scop construirea unui centru civic, proiect care a fost abandonat, în locul lui amenajându-se Parcul Civic.

În perioada 1968–1971 s-a construit clădirea cea mai înaltă, pe atunci, a Timișoarei, Hotelul Continental, precum și bulevardul care traversează parcul, ulterior plantându-se numeroși arbori, care constituie astăzi o oază verde în centrul orașului, un loc pentru tranzit și recreere.
Parcul de skate… o promisiune imposibil de realizat
Pasionații de sporturi extreme din Timișoara nu vor avea în viitorul apropiat un parc de skate. Proiectul s-a blocat și s-ar putea să nu mai fie realizat niciodată. Acum, pe platoul de lângă Parcul Central, este doar pământ și bălării.

Edilul-șef promitea un astfel de parc încă din campania electorală din 2012. După ani buni în care contractul a fost atribuit de două ori și, o dată, chiar au început lucrările, totul s-a blocat. De la un proiect tehnic deficitar și până la conflicte de interese, ițele acestui proiect au dus la blocarea investiției. Veștile sunt tot mai proaste.
„A eșuat și această a treia tentativă de a realiza parcul de skate acolo (n.r. — lângă Parcul Central. Nu mai există contract. Îmi pare rău pentru copiii pasionați de facilitățile skate ale parcurilor. Le recomand să folosească skate-ul în parcul din spatele Sălii Olimpia. Este bun, dar nu la nivelul la care am dorit să-l facem în Parcul Central”, a explic, scurt, primarul Timișoarei.

În primăvara anului trecut, Primaria Timișoara semna contractul pentru execuția lucrărilor, de care ar fi trebuit să se ocupe două firme, Lovrintim și Rogera, cele care s-au asociat și au câștigat ultima licitație. Obiectivul a fost adjudecat la prețul de 1,7 milioane de lei, fără TVA. Toate probleme au făcut ca firmele să se retragă și autoritățile să nu e mai chinuie să realizeze proiectul.
Parcul Botanic, iluminat pentru prima în existanța sa
Parcul Botanic va beneficia, pentru prima dată în existența sa, de iluminat. Vor fi montate peste 200 de becuri LED, iar iluminatul va fi gestionat de la distanță, spun reprezentanții ADR Vest, agenția prin care se derulează investiția cu bani europeni.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat, la începutul verii,  contractul de finanțare pentru proiectul „Extindere iluminat public în Parcul Botanic”. Investiția presupune realizarea unui sistem de iluminat public de calitate, inteligent, în Parcul Botanic din Timişoara, prin amplasarea unui număr de 219 stâlpi şi a 219 corpuri de iluminat cu tehnologie LED, precum şi implementarea unui sistem de telegestiune, care permite controlul de la distanță.

„Valoarea totală a proiectului este de 3.820.894,23 lei, din care 3.713.599,39 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni. Lucrările sunt finanţate prin Regio-POR 2014–2020, Axa Prioritară 3 — Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, PI 3.1. — Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea C — Iluminat Public”, aflăm de la ADR Vest.

Parcul Alpinet, un frumos spațiu plin de rugină
Parcul Alpinet este unul dintre cele recent reabilitate. Acesta a fost inaugurat în vara anului 2018, însă orice turist care trece pe aici poate observa ușor că aleile, pietrele ornamentale, arborii și stâlpii de iluminat sunt acoperiți de o pulbere roșiatică, pulbere care nu a dispărut din iulie 2018 până acum. După doi ani și explicații care nu au satisfăcut pe nimeni, autoritățile nu au luat măsurile necesare pentru a curăța copacii, structurile din lemn, băncile și ornamentele de piatră.
Specialiștii susțineau, la deschiderea spațiului de relaxare, că această „rugină” va dispărea după câteva ploi. Ei bine, acum se caută altă soluție tehnică, natura neajutând prea mult în acest sens.

„În ceea ce privește forajul din Parcul Alpinet, acesta a fost executat conform studiului hidrogeologic întocmit de Administrația Bazinală de Apă Banat, la adâncimea indicată în studiu, unde se regăsește pelicula de mineral de fier, care nu poate fi eliminată decât prin montarea unor filtre speciale, ce sunt foarte scumpe și trebuie înlocuite foarte des, soluție prea costisitoare pentru noi. Astfel că așteptăm în continuare de la specialiștii Administrației Bazinale de Apă Banat o nouă soluție pentru remedierea problemei”, mai spun cei din primărie.

Modernizarea parcului a început încă din septembrie 2017, iar lucrările au costat 1,2 milioane de lei. Aceasta este prima reabilitare a spațiului verde efectuată în ultimii 15 ani.

Parcul Alpinet se numea pe vremuri Arboretum și a fost creat de Mihai Demetrovici în anul 1924. El conținea o colecție de diverse specii alpine și subalpine.

1 COMENTARIU

  1. Eu nu inteleg cum pote sa coste amenajarea unui parc 5milioane. Cei care am facut o casa sau 2 in viata noastra aceasta suma e astronomica. Cu jumate de milion faceam lux. Furt la drumul mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Unui bărbat din Timiș i-au fost furați bani din mașină. Polițiștii l-au găsit pe făptaș

Un bărbat de 51 de ani a fost reținut pentru furt. Acesta a furat o sumă mare de bani din mașina unui bănățean din...

Poliția Locală a primit colindători

Perioada Sărbătorilor de iarnă reprezintă cel mai bun prilej de a împărți bucurie prin cântec, prin zâmbete și prin cuvinte frumoase celor cărora colindătorii...

Citește și :