2.2 C
Timișoara
vineri 15 noiembrie 2024

Paradisul de la granița de vest a României

Kikinda, un orăşel din Serbia, a devenit, în ultimii ani, o destinaţie de weekend tot mai căutată de românii din vestul ţării. Se află la o distanţă de doar 10 kilometri de graniţa cu România şi promite atracţii pe toate gusturile.

Oraşul are o populaţie de aproape 40.000 de locuitori, se află în nord-estul Serbiei şi face parte din provincia Voivodina. Se află la o aruncătură de băţ de graniţa cu România: spre exemplu, de la Timişoara la Kikinda sunt doar 70 de kilometri.
În primul rând Kikinda este celebră pentru bufniţe. Chiar şi o echipă de la BBC a făcut o vizită în Kikinda în anii trecuţi, pentru a filma o parte dintr-un documentar despre păsările şi animalele sălbatice care trăiesc în diverse oraşe. Statisticile spun că recordul de bufniţe a fost în anul 2009, când pasionaţii au numărat în Kikinda peste 700 de exemplare.
Al doilea lucru pe care îl afli despre Kikinda, la recomandarea adevarul.ro atunci când faci o vizită în miez de vară este că trebuie să te întâlneşti cu Kika. A trăit acum vreo 70.000 de ani şi a fost o femelă-mamut ale cărei rămăşiţe foarte bine conservate au fost descoperite de nişte muncitori în 1996, într-o zonă de la marginea oraşului, „blocată“ în lut, la o adâncime de 21 de metri. Specialiştii care au analizat scheletul, păstrat intact în proporţie de 90%, au aflat că femela a încetat din viaţă la aproximativ 64 de ani, că a avut cel puţin un pui, că avea şapte metri lungime, aproape cinci metri înălţime şi nişte colţi de vreo trei metri şi jumătate. Ar fi cântărit şapte tone şi şi-a pierdut viaţa după ce a rămas blocată într-o zonă pe atunci mlăştinoasă, de unde nu a mai putut ieşi.
Dacă vizitaţi muzeul, veţi putea vedea expuse rămăşiţele mamutului, dar şi o replică în mărime naturală, în curtea interioară a clădirii. Tot la muzeu puteţi urmări o animaţie care spune povestea descoperirii. Cei mai mulţi turişti care vizitează Kikinda află povestea mamutului Kika, un soi de brand al regiunii. Şi dacă tot am ajuns la muzeu, putem admira aici o serie de interioare de încăperi din diverse epoci, de la case de oameni simpli, din mediul rural, până la locuinţe nobiliare.

În fiecare vară, începând din 1982, în Kikinda are loc un simpozion internaţional de sculptură, la care sunt invitaţi mai mulţi artişti care urmează să creeze în cadrul unui superb centru, Terra. Locul unde se petrece magia este o clădire în care pe vremuri a fost o fabrică de ţiglă. În restul anului, în curtea centrului Terra pot fi admirate câteva dintre sculpturi. Dacă subiectul vă atrage, nu vă opriţi aici. Proiectul include şi un muzeu, care poartă acelaşi nume, Terra, şi în care se găsesc o parte din operele de artă produse în cadrul simpozionului. Muzeul Terra este uluitor, foarte bine pus la punct şi vă poate lua ore bune dacă vreţi să admiraţi toate sculpturile. Administratorii locului spun că ar fi vorba despre cea mai mare colecţie contemporană de sculpturi de teracotă din lume.

La fiecare început de octombrie, mii de bănăţeni se urcă în maşină şi, după un drum de o oră, ajung la Kikinda, unde iau parte la Festivalul Dovleacului. Îi aşteaptă în Serbia un oraş întreg decorat cu dovleci, un alt brand important al regiunii. Festivalul se organizează de peste 30 de ani, iar în cadrul lui au loc concerte, un târg şi este premiat cel mai mare dovleac. În 2014, de exemplu, cel mai mare dovleac cultivat în zonă a cântărit 507 kilograme.

Sunt doar câteva dintre atracțiile micului orășel. Ce altceva mai puteți vedea, aflați aici.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :