Nicio organizaţie media din România (ziare, televiziuni de ştiri, site-uri, altermedia etc.) nu pare interesată să urmărească îndeaproape, zilnic extinderea epidemiei de coronavirus, deja o pandemie după OMS, şi să ţină cotidian informată populaţia în legătură cu marea panică mondială în curs. Marile ziare occidentale, europene şi americane, ca şi televiziunile de ştiri sau cele generaliste chiar informează zi după zi despre numărul crescând de contaminări şi despre cel al deceselor, deşi deocamdată creşterea nu e exponenţială. Azi, în 02.02.2020, numărul raportat al morţilor în China e de 304, al îmbolnăvirilor de 14.000, iar al celor ţinuţi sub observaţie este de 137.600. Tot azi, 02.02.2020, s-a anunţat şi primul mort în urma infectării cu coronavirus din afara Chinei — este vorba de un filipinez întors în ţara sa din oraşul Wuhan, provincia Hubei.
Se închid frontiere terestre şi aeriene, se suspendă sine die zborurile înspre şi dinspre China, mai ales cele legate de Wuhan, epicentrul epidemiei. Peste 300 din top 500 cele mai mari companii globale sunt prezente la Wuhan sau în provincia Hubei, printre care Microsoft, Siemens, Renault, Honda, General Motors, Volkswagen, BMW, Peugeot etc. Industria mondială a automobilului foloseşte 200.000 de angajaţi direct la Wuhan şi peste 1 milion indirect. Wuhan şi provincia Hubei, în care e situat, constituie unul dintre marile centre industriale ale Chinei — sunt reprezentate, de asemenea, fabrici şi ateliere de materiale de construcţii, obiecte de artă decorativă, de papetărie şi articole sportive, produse alimentare şi băuturi nealcoolice etc. Wuhan şi regiunea Hubei, 56 de milioane de locuitori, sunt deja de două săptămâni în carantină severă, iar producţia industrială e grav compromisă, fabricile sunt blocate, iar aprovizionarea globală e puternic afectată.
Dacă pandemia se va prelungi dincolo de martie-aprilie, consecinţele pentru economia mondială riscă să fie catastrofale. Să nu uităm, China este uzina lumii, consumatorul american e complet dependent de muncitorul chinez. Restaurantele trag obloanele, avioanele şi trenurile nu mai circulă, şcolile s-au închis, fabricile funcţionează la subcapacitate, haotic sau se închid. În Hong Kong s-a hotărât deja că şcolile rămân închise până pe 2 martie, firmele lucrează de acasă în măsura posibilului. Economia reală, cea productivă, şi nu cea financiară şi speculativă, e deja serios atinsă. Se declanşează astfel noua mare criză economică despre care s-a tot vorbit, sub acoperirea coronavirusului? Nimeni nu ştie să răspundă în acest moment.
Dar România nu pare a face parte din UE şi nici măcar nu e de pe planeta Pământ. Asta din punctul de vedere al acoperirii media, al interesului guvernanţilor români pentru ce se întâmplă în lume. Pentru că, altfel, farmaciile din ţară sunt în permanenţă în ruptură de stoc la măştile care pot proteja, fie şi imperfect, de contaminarea cu coronavirus. În plus, după unii cercetători, contaminarea nu se produce doar prin căile respiratorii, ci şi prin ochi. Are România stocul necesar de măşti? Dar, mai grav, suntem capabili să detectăm acest foarte periculos virus? Ministerul Sănătăţii nu se arată în niciun fel preocupat (nu e capabil?) să informeze populaţia. Evitarea panicii nu-i scuteşte pe cei răspunzători de obligaţiile profesionale obiective.
Cele mai dure, mai draconice măsuri pentru a-şi apăra populaţia au fost anunţate de autorităţile de la Washington, care practic au suprimat contactele cu China şi au impus o carantină totală celor care vin din Wuhan şi din regiunea Hubei. Începând de duminică, 02.02.2020, autorităţile americane interzic intrarea pe teritoriul lor a tuturor persoanelor care vin din China, cu excepţia cetăţenilor americani. Dar măsuri asemănătoare au luat şi alte ţări, printre care Italia, care a introdus o procedură de stare de urgenţă pe şase luni, cu suspendarea tuturor zborurilor din şi spre China. Germania, în urma altor ţări, ca SUA, Franţa, Japonia, Elveţia etc., îşi repatriază în cursul lunii februarie cetăţenii din China după ce ieri, 1 februarie, un prim zbor militar a extras 110 germani din regiunea cea mai afectată. 180 de francezi au fost repatriaţi şi plasaţi într-un centru din sudul Franţei, lângă Marsilia, pentru o carantină strictă de 14 zile, la care şi-au dat cu toţii acordul în scris.
Doar la o lună şi jumătate după declanşarea alertei la coronavirus 2019-n COV s-au înmulţit iniţiativele pentru producerea unui vaccin. Institutul Pasteur din Paris a anunţat că a reuşit să izoleze faimosul virus — în câteva ore, specialiştii francezi au descifrat secretele codului său genetic. Sunt deja mobilizate 15 echipe pentru cercetare. Dar vaccinul, care va trebui să fie testat mai întâi pe animale, nu va fi disponibil înainte de câteva luni, poate chiar 20 de luni. Din primul moment al epidemiei cu coronavirus, laboratoare din China şi din Rusia au izolat, la rândul lor, tulpina virusului, contribuind major la detectarea eventualelor persoane contaminate, şi au dat startul la căutarea unui vaccin.
De unde vine virusul? Este de origine animală, de la carnea de liliac sau de şarpe vândută ilegal în pieţele din Wuhan? Este produs într-un laborator ca armă biologică? Cum se propagă? Cum te poţi apăra de el? Există vreun tratament eficace până la fabricarea unui vaccin? Cine e cel mai expus? (Majoritatea celor decedaţi sunt persoane de peste 60 de ani care suferă de boli cronice, de inimă, de diabet etc. Dar tinerii pot fi purtători şi transmiţători involuntari ai coronavirusului.) Marile ziare (Le Figaro, Le Monde, New York Times…) încearcă să răspundă, pe chat-uri organizate, la întrebările cititorilor lor stresaţi. Presa română se ocupă insistent de mici mizerii PNL-PSD-Klaus Iohannis (inclusiv „afacerile”, bişniţele ministrului Sănătăţii, Victor Costache-Polisano Sibiu) şi e în mod evident indiferentă la spaimele cetăţenilor români. Iar faptul că ziariştii români, în majoritate, nu stăpânesc nicio limbă străină, nici măcar „engleaza”, pe care doar o maimuţăresc, nu-i ajută să se informeze rapid şi eficient, aşa că ne ţin la adăpost de coronavirus ca pe nişte struţi cu capul înfundat în nisip.
Noul guvern liberal, condus autoritar de paralelul, de arogantul Klaus Iohannis, cu CSAT-ul său, cu numeroasele lui servicii secrete, inclusiv SPP-ul generalului Pahonţu (vezi aiuritoarele dezvăluiri ale lui Gelu Vişan despre Lucian Pahonţu şi Daniel Funeriu), nu are astfel de greţuri. Iohannis vrea doar anticipatele sale, vrea guvernul său de paie, pus la dispoziţia comanditarilor, a patronilor săi globali. Dacă guvernul nu este capabil să gestioneze, să ţină sub observaţie şi să informeze populaţia în legătură cu marea teamă care a cuprins lumea, mai rămâne presa, fie ea doar altermedia, să le spună oamenilor câte ceva.