5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Pandemia declanșează „nebunia”. În Timiș, circul electoral e mai tare decât COVID-ul!

Cu peste 1.300 de cazuri de îmbolnăvire de la începutul pandemiei de coronavirus, cu un oraș și trei sate în carantină, măsurile de protecție luate de autoritățile din Timiș sunt controversate. Două sunt regulile care îi deranjează pe unii dintre timișoreni și care pot fi puse sub semnul întrebării. Vorbim despre exceptarea purtării măștii de protecție în Piața Victoriei și în Centrul Istoric din Timișoara. Culmea, aici sunt mereu aglomerări de oameni!


O altă măsură, luată în alte orașe, dar nu și în Timișoara, este limitarea programului teraselor. Chiar și în București, într-un centru vechi asemănător cu cel al orașului de pe Bega, operatorii economici închid la ora 23:00 și toți trecătorii trebuie să poarte mască pe toate străzile și aleile pe tot parcursul zilei.

Autoritățile din Timiș luaseră și în județul nostru măsura de a limita programul teraselor, dar în 24 de ore decizia a fost revocată. Atât primarul Timișoarei, cât și președintele Consiliului Județean Timiș au cerut „libertate” pentru terase.

„Am susținut în permanență, nicidecum oscilant, că la Timișoara — eu nu-mi permit să vorbesc despre alte orașe pentru că nu cunosc situațiile lor și nici nu mă preocupă —, terasele trebuie lăsate cu programul de până acum — adică până la ora 1.00, întrucât acest program nu a creat niciodată niciun fel de probleme în oraș”, a fost mesajul edilului-șef.
Așa că s-a revenit asupra deciziei.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această după-amiază la solicitarea subsemnatului și a decis:
1) Anularea limitării orarului teraselor la ora 23.00 și revenirea la orarul normal, cu limita la ora 1.00;
2) Eliminarea obligativității purtării măștii la locurile de joacă pentru copiii în vârstă de sub 16 ani, cu precizarea că însoțitorii copiilor și copiii de peste 16 ani au rămas cu această obligativitate;
3) Exceptarea de la dispoziția de sistare a activității a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si piețelor de vechituri la care accesul este controlabil și se asigură distanța de minim doi metri între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane cel mult egal cu a zecea parte din suprafața în metri pătrați pe care se desfășoară târgul, oborul, iarmarocul, respectiv piața respective”, a anunțat Robu.
Revizuirea deciziei inițiale a fost salutată, duminică, și de Călin Dobra, președinte CJ Timiș și vicepreședintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

„S-au răzgândit sau… au gândit! Terasele nu se mai închid la ora 23:00.
Sâmbătă se vota pentru închiderea teraselor la ora 23:00. Acum, s-a revenit asupra acestei decizii. Mă bucur că, într-un final, s-a decis că măsura este complet inutilă şi nu rezolvă criza sanitară pe care o traversăm.

Întrebaţi despre hotărârile luate ieri, toţi au devenit muţi… Era una iresponsabilă, fără nicio justificare şi fără consultarea celor direct afectaţi – reprezentanţii HORECA, un domeniu şi aşa decimat de pandemie. Era doar o recomandare venită de la nivel naţional, şi nu o dispoziţie.
Eu nu am putut să votez aşa ceva, mi-am expus clar punctul de vedere şi am atras atenţia asupra acestei decizii aberante.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş ar trebui să vină cu propuneri mult mai aplicate, bine gândite, pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor şi să nu mai apară fel de fel de bâlbâieli, care doar bulversează populaţia şi scad încrederea în autorităţile locale.

E important să avem grijă de noi, iar deciziile pe care le luăm pentru sănătatea comunităţii să fie responsabile, justificate, şi nu aservite diferitelor interese, în special celor electorale”, a transmis Dobra.

Ce măsuri sunt impuse, totuși, la Timișoara

Acum, în tot județul Timiș, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru persoanele cu vârsta peste cinci ani, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv: piețe comerciale, târguri, piețe de vechituri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor (cu excepția Pieței Victoria din Timișoara și Centrul Istoric al municipiului Timișoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice. 

Se exceptează de la aceste măsuri copiii cu vârsta de până la 16 ani, în locurile de joacă, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport.
 
Operatorii economici care organizează/desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul de locuri pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Se interzice organizarea târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor și a piețelor de vechituri la care accesul nu este controlabil și nu se asigură distanța de minim doi metri între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane cel mult egal cu a zecea parte din suprafața în metri pătrați pe care se desfășoară târgul, oborul, iarmarocul, respectiv piața comercială, până la încetarea stării de alertă; clienții vor purta măști de protecție, iar comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.
Se interzice funcționarea spațiilor destinate jocurilor de noroc de jocuri de noroc în intervalul orar 23.00–6.00.
 
Ce spun medicii despre purtarea măștii în aer liber
 
Decizia de a nu se purta masca în Piața Victoriei și în Centrul Istoric, zone aglomerate în permanență, nu este chiar cea mai bună soluție. Asta dacă ne uităm la declarațiile din ultima perioadă ale medicului Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.  La începutul acestei săptămâni, în Timiș erau peste 1.300 de cazuri de coronavirus și zeci de cazuri noi au apărut zilnic. Spitalele sunt aproape de a-și atinge capacitatea maximă.

„Eu consider că, în orice zonă sau în orice activitate, trebuie să evaluăm riscurile și, dacă există risc de contaminare în zona respectivă, vor trebui luate măsuri. Dacă într-o zonă, chiar dacă este în aer liber, oamenii stau unul lângă altul și respiră unul în fața celuilalt sau tușesc, sau strănută, acea zonă poate deveni un focar de contaminare și de îmbolnăvire. De aceea, eu cred că orice activitate trebuie evaluată și să se ia măsuri pentru a nu deveni un factor de contaminare mai departe. Ideal era ca măsurile să fi fost luate mai devreme, înainte ca epidemia să revină cu atâta putere. Dacă luăm măsuri bune, cam în două săptămâni vom avea o reducere a cazurilor”, declara medicul.

Sursele „Banatul Azi” au dezvăluit că această decizie, de nepurtare a măștii în cele două zone, ar putea fi revizuită. Au existat discuții despre ce înseamnă „Centrul Istoric” și dacă malurile canalului Bega fac sau nu parte din areal, fiind o zonă de promenadă. Inițial s-a spus că malul unde este Catedrala Metropolitană este parte a centrului istoric, dar se crea discriminare față de celălalt mal. Așadar, măsura ar putea fi schimbată.
La Arad, masca nelipsită „unde există aglomerări”
Într-un județ unde au fost multe cazuri, dar care acum este sub Timiș la numărul de îmbolnăviri, 1.100, autoritățile au decis ca masca să fie purtată afară, oriunde sunt mulți oameni. Așadar, zona centrală a municipiului reședință de județ este inclusă.

„Începând cu data de 01.08.2020 se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție la toate evenimentele, de orice natură, unde există aglomerări de  persoane, pe raza județului Arad, desfășurate atât în interior, cât și în exterior, pe toată perioada stării de alertă. (…) Începând cu data de 03.08.2020 se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele începând cu vârsta de cinci ani, în zonele aglomerate, pe toată perioada stării de alertă”, sunt unele decizii luate de autoritățile din Arad.

Mai mult, patru localități din județ au intrat în carantină: Gurahonţ, Bonţeşti, Seleuş şi Moroda.

Caraș-Severin: mască în aer liber și terase închise la ora 24:00
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Caraș-Severin a aprobat unele măsuri menite să stopeze pandemia. Astfel, din 4 august, în tot județul se va purta mască de protecție în aer liber, iar terasele se închid la ora 24:00. Deciziile vin după o creștere a numărului de cazuri. Cu toate acestea, în  Caraș-Severin sunt sub 300 de îmbolnăviri.
 
Masca trebuie purtată în: „piețe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale şi vânzare de alte bunuri, piețe de vechituri, zone de așteptare (stații de autobuz, de autocar, peroane, gări şi autogări şi altele asemenea), în punctele de trecere a frontierei, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, alte evenimente publice”. 

„Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani, la obiectivele turistice şi alte spaţii publice deschise, numai în situaţia în care nu se poate respecta distanţarea fizică, în conformitate cu prevederile legale. În piețele agroalimentare, comercianții vor purta mănuși și măști de protecție”, se mai arată în decizia autorităților din Caraș-Severin.

Aici, deși nu e nici pe departe aglomerația din centrul Timișoarei, autoritățile au constatat „o aglomerare de persoane, după ora 23:00, în spaţii publice deschise, respectiv: terase, cluburi, baruri şi altele asemenea, precum şi la operatorii economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, existând riscul de răspândire comunitară intensă a virusului SARS-CoV-2”.

Așadar, s-a decis interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate (terase, cluburi, baruri şi altele asemenea), dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 24:00–06:00.
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :