1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Pacienții de la Radiologie, din Spitalul Municipal Timișoara, nu pot face terapie

Aproximativ 100 de pacienți ai Spitalului Municipal Timișoara nu pot beneficia de radioterapie, după ce secția dedicată în special bolnavilor cu cancer a fost închisă.
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) nu a aprobat funcționarea aparatului de radiologie. Comisia a emis un comunicat de presă prin care explică de ce nu a oferit aprobările necesare. Potrivit reprezentanțiilor CNCAN mai multe directive și legi ”impun unităților medicale care desfășoară practici medicale de radioterapie să contracteze serviciile unui expert în fizică medicală”. Ceea ce Spitalul Municipal din Timișoara nu a făcut. ”Totodată, conform Normei de securitate radiologică în practica de radioterapie, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 532/2014, conducerea unității medicale în care se desfășoară practica de radioterapie trebuie să implementeze o politică de securitate radiologică care trebuie să aibă drept obiective asigurarea tratamentului medical, asigurarea stării de sănătate a pacientului și asigurarea securității pacientului. În cazul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, principalele deficiențe constatate ataât ca urmare a evaluării documentației tehnice transmise în vederea autorizării, cât și ca urmare a controlui efectuat de inspectorul CNCAN în data de 2.07.2019 au fost: – lipsa unui expert în fizica medicală de radioterapie. Expertul pentru care unitatea medicală a transmis decizia de numire nr. 70/06.08.2019 a fost nominalizat numai pentru procesul de autorizare la CNCAN, fără a avea și celelate responsabilități impuse de legislația menționată mai sus, în special cele legate de implementarea programului de control al calității și de elaborarea planurilor de tratament pentru pacienți. – deteriorarea unuia din ecranele de protecție împotriva radiațiilor ionizante la simulatorul de radioterapie”, se arată în comunicatul de presă.
Astfel, CNCAN a respins solicitarea de ”autorizare a utilizării acceleratorului liniar medical și a simulatorului de radioterapie prin scrisoarea nr. 2467/03.09.2019”. de asemenea, cei din Comisie spun că spitalul nu a mai cerut reautorizarea. „Este vorba de prelungirea autorizației de funcționare pentru acceleratorul de la radioterapie. Dosarul a fost transmis din luna mai la CNCAN și abia marți am primit un răspuns, în care ne solicită completarea unor documente sau modificarea unor documente, lucru pe care noi îl realizăm în două zile”, a afirmat, pentru Digi24, Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal Timișoara. Acum urmează ca pașii birocratici să fie făcuți, iar spitalul să primească autorizarea. Între timp, cazurile grave vor fi redirecționate spre alte unități medicale.
 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :