Mai multe state membre ale UE din Centrul şi Estul continentului s-au plâns că produse vândute sub aceleaşi denumiri şi etichete au uneori calitate inferioară în ţări est-europene comparativ cu cele din vest. Comisia Europeană arată că se încalcă astfel legislaţia europeană.
Studii mai vechi şi mai noi realizate de specialişti au indicat diferenţa de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleaşi denumiri şi etichete în Est comparativ cu Vestul Europei. Mai mult chiar, deşi sunt mai slab calitative, consumatorii din Est plătesc mai mult pentru aceste produse decât cei din Vest.
Mai mulţi europarlamentari au sesizat în timp Comisia Europeană pe această temă. „În cazul în care un produs este promovat ca fiind identic în mai multe state membre, dar, în acelaşi timp, în mod deliberat, acesta este slab calitativ în unele ţări din UE, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a Directivei 2005/29/CE şi, în consecinţă, practica trebuie interzisă de către autorităţile competente ale statelor membre. O modificare recentă a modului de implementare/aplicare a Directivei 2005/29/CE, face mai uşor pentru autorităţile statelor membre să urmărească astfel de cazuri”, au precizat surse din cadrul Comisiei Europene.
Aceleaşi surse au arătat că, în anumite sectoare, legislaţia orizontală în vigoare permite autorităţilor şi instanţelor naţionale să pună capăt practicilor comerciale respective, în cazul în care acestea sunt considerate înşelătoare pentru consumatori.
Printre europarlamentarii care au luat poziţie împotriva acestui dublu standard, se numără şi Daciana Sârbu, care alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acţiuni pentru verificarea şi remedierea situaţiei.
Aceştia au arătat că, potrivit unor studii comparative, există, practic, standarde duble în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, care par sa corespundă unei divizări Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputaţi (vicepreşedinţi ai Comisiei pentru Sănătate din PE).
„Noi considerăm că e inacceptabil acest dublu standard în ce priveşte calitatea alimentelor în Uniunea Europeană şi aşteptăm din partea Consiliului o verificare a acestei situaţii şi soluţii de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul similar, vândut cu aceeaşi etichetă de o companie multinaţională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primeşte mai puţin decât ar merita. În unele state est-europene există organizaţii ale consumatorilor care chiar au testat în laborator şi au certificat aceste variaţii. Mulţi români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse şi au observat diferenţa. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituţiile europene. Suntem cetăţeni cu drepturi egale şi calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeaşi peste tot în Uniunea Europeană”, afirma Daciana Sârbu.
Europarlamentarii arată că aceste variaţii în compoziţia produselor pot genera şi efecte asupra sănătăţii. În estul şi sud-estul Europei se află pe piaţă produse care conţin cantităţi mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecţiuni ale inimii.
„La Consiliul Uniunii Europenepe pentru Agricultură, problema a fost ridicată de Cehia şi Slovacia, care au arătat că şi Coca Cola diferă în conţinut de zahăr, reţete diferite faţă de ceea ce se găseşte în celelalte state ale UE din Vestul Europei. Se vehiculează de mult idea că sunt produse pentru Europa de Est şi pentru Europa de Vest şi tocmai de aceea a fost aduse de cele două state membre pe agenda Consiliului. Nu s-a luat nici o decizie, dar s-a ţinut să se semnaleze acest lucru, că de multe ori în ţările Europei Centrale şi de Est se plăteşte la fel pentru produse care nu au acelaşi standard de calitate. Sigur că, dacă ne uităm la Coca Cola este greu să te pronunţi fiindcă formula este secretă. Îmi amintesc ceea ce am văzut eu, că în Germania avea zahăr, în Slovacia avea alţi îndulcitori de altă natură. În România nu avem nici un fel de studiu în acest sens”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.
Presa europenă a readus recent în prim-plan problema calităţii alimentelor care variază de la un stat la altul, deşi sunt comercializate în ambalaje identice. Astfel, potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeaşi reţea comercială în Germania şi Cehia au descoperit ca produsele vândute în Cehia aveau cantităţi mai mici de făină integrală sau cantităţi mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipă de la Universitatea de Chimie şi Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar şi preţuri mai mari decât în Germania.
Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizaţie slovacă pentru protecţia consumatorilor, citat de Euractiv.com, a constatat diferenţe în cazul mai multor produse (de la cafea şi băuturi răcoritoare până la piper).
Sursa: Mediafax
Eu am observat diferente inclusiv intre produsele cumparate din Ungaria fata de cele de la noi. Un mic exemplu: margarina „Rama” pentru prajituri, o cumpar din Ungaria de cate ori am ocazia, diferenta e foarte evidenta cand vrei sa faci o prajitura desi ambalajul arata la fel. As mai putea pune pe lista Nutella, Ariel, Perwoll, etc.
Exact !
Si multe, multe altele: Delikat, Calgon, toti detergentii si toate produsele cosmetice cu marca inregistrata intr-o tara din occident, …etc. Pana si Vegeta, care e facuta la sarbi, contine peste 30% sare (!), fata de ceea ce se gaseste in Serbia. Noi (romanii) suntem luati de prosti mai de toti… Si asta pt. ca suntem lasati sa fim prostiti, tocmai de catre romani de-ai nostri, care sunt platiti sa aibe in vedere aceste lucruri, dar carora nu le pasa pentru simplul fapt ca ei nu cumpara de aici, din Romania…