Colterm este plin de datorii din cauza managementului defectuos. Asta crede Ovidiu Sârbu, de la Ministerul Transporturilor care aduce, însă, și câteva vești bune.
Situația administrației locale și a prestației sale în raport cu cerințele cetățenilor orașului este destul de acid analizată de actualul secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Ovidiu Sârbu.
Una din cele mai grave situații se întâlnește la Colterm. Aici este o veșnică gaură neagră unde dispar fără urmă fonduri. Datoriile se țin lanț de la an la an. Este un semn clar de foarte slab management, dar care arată și neinplicarea serioasă a acționariatului prin consiliul de administrație.
Potrivit lui Sârbu la Colterm s-au acumulat datorii de mai mult de 80 de milioane de lei, datorii, în special, către furnizorii săi.
„În acest moment, compania de termoficare Colterm este în pragul falimentului, iar acest lucru este datorat managementului acestei firme și administrației locale, care este acționar majoritar. Am avut o discuție în această iarnă, când se punea problema aplicării unei decizii de poprire chiar pe conturi. Colterm avea către CFR Marfă datorie în jur de 13 milioane de lei. Dacă nu mă simțeam timișorean adevărat și mă uitam doar din prisma apartenței politice, ce aș fi zis: < bine, îi tăiem capul domnului primar și, de mâine, poprire pe conturi>. Și ar fi avut de pierdut cetățenii Timișoarei. Nu am putut face acest lucru. Am avut discuții cu cei de la CFR Marfă, care sunt în subordinea Ministerului, și au convenit pentru a reeșalona toate aceste datorii pe care le are Colterm către CFR Marfă”, a explicat secretarul de stat.
Dar asta nu ar fi singura datorie ce trebuie plătită de societatea de termoficare. Mai sunt și alte firme ce stau la coadă să-și capete banii. Cărbunii ce vin de la furnizorii din Oltenia nu sunt plătiți. La fel stă situația și în privința gazului metan consumat. De fapt, EON Gaz a și fost aproape de a sista furnizarea gazului în săptămânile trecute.
„Am avut discuții cu compania CE Oltenia, care livrează cărbuni. La dânșii era o datorie de 18 milioane de lei. Același lucru am convenit și cu dânșii. La E.ON, în această iarnă, Primăria avea o datorie în valoare de 50 de milioane de lei”, a mai adăugat Sârbu.
În schimb, secretarul de stat are și vești bune. Toate demersurile necesare pentru a începe șoseaua de legătură dintre autostradă și municipiu, de la bifurcația cu drumul de Sânandrei sunt foarte aproape de finalizare. La nivel național, în cadrul ministerului, se va porni un departament special ce se va ocupa de legăturile pe cale ferată dintre mai multe aeroporturi din țară cu centrele orașelor respective. Astfel și Timișoara va beneficia de experiența de la calea ce leagă aeroportul Otopeni de Gara de Nord din București.