Ca toate partidele, și minoritatea germană se pregătește să-și trimită reprezentanții în Parlament. În acest sens, fruntașii grupării au făcut câteva clarificări binevenite.
Un nou demers în cea ce privește alegerile parlamentare din partea Forumului Democrat German din România (FDGR) începe în curând. Așa cum legea alegerilor o permite, s-au depus liste de trei candidați. O listă ce va fi pe toate buletinele de vot din România, identică. Pentru că minoritățile naționale sunt alese la nivel naţional și nu sunt arondate unei circumscripții electorale anume. Astfel, conform aceleiași legii, voturile din toată țara se însumează. Nu intră în nici un fel de calcule de redistribuire. Candidatura este valabilă la nivel de Camera Deputaților, nu și la Senat. Cei trei ce ar cere votul locuitorilor ar fi urmatorii: Christiane Cosmatu, fost secretar de stat pentru minorități, Paul Jürgen Porr, președintel FDGR la nivel național, și Ovidiu Ganț, deputat al formațiunii.
Se va continua aceeași politică ce a fost dusă dintotdeuna; minoritatea germană a vrut o politică de deschidere totală în raport cu populația majoritară și cu celelalte minorități. Proiectele politice, economice, culturale, sociale pe care le inițiază Forumul și le gestionează se adreasează tuturor în egală masură.
„Eviedent că există și chestiuni care ne privesc în primul rând pe noi. Cum ar fi de exemplu învățământul în limba germană maternă. E clar că e un interes fundamental pentru noi, doar că, desigur, de mult nu se mai adresează exclusiv minorității germane, știți foarte bine că majoritatea copiilor, dar și a cadrelor didactice, dacă stăm să numărăm, nu mai vin din rândul minorității germane, dar eu zic că este un lucru excepțional, pentru că dacă un copil care nu e etnic german începe să studieze limba germană în clasa zero și ajunge să dea bacalauretul german la Liceul Lenau sau bacalaureatul normal din România pentru o școală cu predare în limba minorității naționale e un lucriu absolut excepțional. Acești tineri au o cu certitudine o șansă mult mai bună pe piața muncii, grație investițiilor masive germane, austriece, elvețiene de la noi, de aici, din Timiș, dar și din rest, din Banat și Transilvania mai ales. Cred că treaba asta este un lucru foarte bun și trebuie să insistăm în continuare în această direcție”, susține Ovidiu Ganț…
„În ceea ce privește chestiunile de natură culturală, e clar că ne interesează prezervarea identității culturii și limbii germane în spațiul în care trăim în România, în Banat în speță” a adăugat Ovidiu Ganț.
Dar în egală masură sunt interesante proiectele comunității. În speță e vorba de proiectul Capitală Culturală Europeană 2021, câștigat de Timișoara. În ceea ce-l privește, deputatul ar vrea să valorifice experiența căpătată în următorii patru ani. Aceste cunoștințe le-a acumulat în 2007, când a susținut Sibiul, din postura de observator, dar și de membru al comisiei de cultură a Parlamentului European, la vremea respctivă. Prin relațiile pe care FDGR le are, dar și la nivel personal, va încerca să sprijine atât organizatorii proiectului, cât și autoritățile locale.
Ovidiu Ganț a avut deja discuții cu un important regizor român ce are o deosebită preocupare pentru minoritatea germană dar și cea evreiască. „Am discutat și cu șeful biroului Fundației Konrad Adenauer de la Belgrad, pentru că Novi Sad-ul fiind de asemenea capitală culturală, e de interes să se întărească relația în trei și cu Serbia și cu Germania. Toată lumea va avea de câștigat din relația asta”, a precizat Ovidiu Ganţ.
În ceea ce privește chestiunile de natură economică, relațiile comerciale cu Germania sunt fundamentale, pentru că e principalul partener și investitor în România. Dar suntem deja într-o etapă diferită calitativ. Ar trebui să se pună accent pe investițiile în cercetare, dezvoltare și tehnologii înalte și nu a muncii brute. Timișoara, ca și Brasovul sau Sibiul, au depășit nivelul de muncă în lohn, nu mai este interesant.
Deputatul a cerut autorităților să flexibilizeze piața fortei muncii pentru cetățenii sârbi din zona de frontieră. A cerut să se încheie un acord cu Serbia astfel încât cetăţenii sârbi să poată să vină să lucreze aici, unde nu se mai găseşte forța de muncă suficientă. E foarte important și pentru relația cu țara vecină.
Ovidiu Ganț promite că va fi reprezentantul Timișului dar și a întregii comunități germane din țară.