Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria Artele Spectacolului. Distincția i-a fost înmânată managerului Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, actorul Balázs Attila, în cadrul ceremoniei desfășurate la 13 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, București.
„Arta dramatică, la fel ca întreaga cultură românească, se bucură de importanta contribuție a minorităților naționale. Ea își găsește expresia valoroasă în instituții şi în proiectele acestora, precum cele ale Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara”, a afirmat Klaus Iohannis, în alocuțiunea rostită la festivitate.
Fondat în 1953, acum 70 de ani, ca secție profesionistă în cadrul Teatrului de Stat din Timișoara, Teatrul Maghiar Csiky Gergely este nu doar un coagulant cultural al comunității, ci un vector de sens al principiilor multiculturale ce definesc Timișoara și Banatul, o scenă durabilă a europenității culturale, aflat în avanscena esteticii teatrale. Mari creatori români de teatru, precum Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, au pus, alături de alți excepționali artiști europeni, o amprentă valorică adâncă în identitatea Teatrului Maghiar din Timișoara, iar programele sale internaționale, precum prestigiosul Festival TESZT, sunt elemente distincte în brandul cultural al României. Astăzi, mai mult ca oricând, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely își asumă statutul de platformă a europenității teatrale în momentul istoric prețios al Timișoarei, de Capitală Culturală a Europei 2023.
„Totodată, am decis să confer Înaltul Patronaj Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. La 16 ani de la prima Capitală Europeană a Culturii nominalizată în România, care a fost Sibiu, timișorenii vor dovedi, așa cum spune sloganul programului, că pot să-și lumineze orașul prin ei înșiși, prin cultură și implicare comunitară”, a anunțat președintele României în cadrul ceremoniei de decernare a distincțiilor.
În cadrul aceluiași eveniment, au mai fost decorați Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu, Muzeul Național Peleș, Filarmonica „Moldova” Iași, pianista Axia Marinescu, artistul plastic Puiu Manu, criticul de film Irina–Margareta Nistor, dr. Florica Zaharia, teleasta Eugenia Vodă, dirijorul Iosif Prunner și directorul Romfilatelia, Cristina Popescu,