Orașul inteligent din vestul țării, situat în topul Forbes Best Cities, după Timișoara!

583

Pentru a două oară, orașul Arad se află în topul Forbes. De această dată, e vorba despre un onorant loc 5 în topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România.

„Schimbările față de anul trecut sunt importante, cu atât mai mult cu cât am operat cea mai amplă actualizare a criteriilor de până acum“, precizează realizatorii topului, ajuns la cea de-a VI-a ediţie.

Primul loc în topul Best Cities 2018 este ocupat de Bucureşti, capitala fiind urmată de Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov. Ocupant al locului 5, Aradul a surclasat alte 35 de oraşe dintre care amintim Constanţa, Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Iaşi,  Piteşti sau Ploieşti.

Metodologia prin care au fost departajate orașele s-a bazat pe criterii precum: Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ.  Acești indicatori au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații în cazul în care, spre exemplu, unele orașe și județe aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere.

Aradul se remarcă la nivel naţional şi pentru constanta preocupare pentru digitalizare.  Nu mai puţin de 11 proiecte pentru un „oraș inteligent” (smart city) sunt în plan, în curs de implementare sau livrate la nivelul oraşului nostru.  Din acest punct de vedere, Aradul ocupă locul 7 în Top 10 orașe “smart” din România.

Când spunem Arad spunem de fapt: cel mai avansat sistem public de iluminare cu LED din România ce poate fi controlat de la distanță, prin sisteme digitale (15.158 de puncte luminoase, din care aproximativ două treimi au fost înlocuite cu aparate de iluminat cu leduri, integrarea tuturor fiind programată până în 2020), 30 de hot-spoturi active şi aproape 330 de acces point-uri la internet montate în cele 22 de unități de învățământ din oraş,  sistem de supraveghere al municipiului cu ajutorul celor 84 de camere video, activarea aplicaţiei My Arad şi implementarea programului Digitax.

Toate acestea vin în completarea avantajelor pe care le prezintă deja oraşul din punctul de vedere al aşezării geografice: apropierea de Curtici – cel mai mare punct vamal pe căile ferate din Vestul țării, accesul facil pe cale rutieră la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria, datorită autostrăzii A1, tronsonul Arad-Nădlac, apropierea de punctele vamale Turnu şi Vărşand. În plus, Aradul dispune de un aeroport care permite și zboruri internaționale.

“În urmă cu 4 ani, Municipiul Arad primea un premiu Forbes, generat de ceea ce înseamnă infrastructura de transport public. Azi, aceeaşi revistă ne clasează pe un onorant loc 5 în rândul celor mai bune oraşe pentru afaceri şi locul 7 în top 10 al oraşelor inteligente. Ne bucurăm pentru o asemenea apreciere, motiv în plus să ne dorim să atingem noi şi noi performanţe”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

sursa: ghidularadean.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.