1.1 C
Timișoara
duminică 29 decembrie 2024

Orașul din vestul țării care a rămas fără medici la urgență

Localnicii din Călan, Hunedoara, vor trebui să se deplaseze în orașele învecinate pentru a beneficia de îngrijire medicală de urgență, deoarece secția UPU de la spital a fost închisă.

Orașul Călan, un fost centru metalurgic al Hunedoarei, a rămas fără secția de primiri urgențe (UPU). Peste 10.000 de oameni locuiesc în orașul de pe malurile Streiului și în satele sale, iar cei care vor avea nevoie de ajutor medical de urgență vor trebui să se deplaseze în orașele învecinate: Hunedoara, Simeria, Hațeg și Orăștie. Spitalul municipal din Hunedoara, cea mai apropiată unitate medicală cu secție UPU, se află la circa 10 kilometri distanță.

Compartimentul UPU – SMURD din Călan funcționa în subordinea Spitalului Județean de Urgență din Deva, iar conducerea spitalului județean a decis recent să aducă un medic de la Călan la Deva, unde numărul pacienților care apelează la serviciile UPU este mult mai ridicat, iar secția se confruntă cu un deficit de cadre medicale.

Lipsa medicilor a dus la închiderea UPU Călan

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență din Deva, medicul Emil Stoica Mariș, la secția din Călan, aflată în subordinea spitalului județean, erau detașați doi medici, însă unul a fost mutat la UPU Deva, iar celălalt, având și probleme de sănătate, nu putea asigura de unul singur, împreună cu asistentele, funcționarea în condiții normale a compartimentului.

„La Călan a mai rămas o doctoriță, care de cele mai multe ori este în concediu de boală, având probleme de sănătate. Și atunci, în marea parte a timpului rămâneau doar asistentele care asigură, oarecum, urgențele. Dar acestea nu au competențele necesare, iar pentru a nu mai fi expuse presiunilor din partea aparținătorilor și la malpraxis, am decis să sistăm provizoriu activitatea de la Călan, până când vom angaja medici de urgență”, afirma dr. Emil Stoica Mariș.

Decizia opririi activității UPU Călan a stârnit nemulțumirea localnicilor. Unii dintre ei au participat, joi, 20 octombrie, la un protest organizat în fața clădirii, în care au cerut autorităților să găsească soluții pentru redeschiderea compartimentului.

 

„Ne confruntăm cu un deficit de medici specializați în medicina de urgență. Din punct de vedere legal, nu putem asigura Urgență fără personal specializat. De aceea, încercăm să identificăm medici de urgență care să asigure gărzi la Compartimentul de Primiri Urgențe din Călan începând din 1 noiembrie. Spitalul Județean de Urgență din Deva a scos la concurs posturi de medici de urgență, însă fără rezultat”, afirmă Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Călan se numără printre orașele muncitorești extinse în deceniile de regim comunist. A fost transformat într-un centru industrial, începând din anii ´60, odată cu expansiunea uzinei sale metalurgice. Combinatul Victoria din Călan a fost închis în anii 2000, iar declinul acestuia a afectat profund situația economică a orașului.

Sursa: https://adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Câți vizitatori a atras Târgul de Crăciun din Timișoara

Târgul de Crăciun din Timișoara a primit până în a doua zi de Crăciun peste 795.000 de vizitatori.  Cei care au poposit la tarabele din...

Revelion 2025 în Piața Victoriei – artiștii consacrați care vor urca pe scenă

Timișorenii care nu au încă planurile puse la punct de Revelion vor avea parte de concerte în centrul orașului.  Cu prilejul nopții dintre ani,pe scena...

Citește și :