Oradea a reușit să atragă investiții de milioane de euro de la zeci de firme, odată cu construcția primului parc industrial din oraș. Investiţia în acesta depăşeşte 20 de milioane de euro, jumătate din bani provenind din fonduri europene. După dezvoltarea Eurobusiness Park I, lucrurile au mers atât de bine încât autoritățile l-au construit și pe al doilea, tot cu ajutorul banilor europeni, urmat de alt spațiu dedicat afacerilor, făcut din fonduri proprii.
“Parcul Industrial din Oradea a fost dezvoltat în două etape, prin Programul Operaţional Regional. Investiţia depăşeşte 20 de milioane de euro: 50% din fonduri fiind contribuţie proprie şi 50% fiind contribuţia europeană. Modalitatea de 50-50 este dată de faptul că este o investiţie care va genera profit”, explică Marius Moș, director al direcției de management al proiectelor cu finanțare internațională, Primaria Oradea.
“Activităţile sunt variate, începând de la producţie, industrie grea, industria auto, tobe de eşapament pentru industria auto, diferite piese. Avem şi servicii în parc: avem logistică, transport, comerţ. Avem şi o companie de IT în parcul industrial”, a menționat Alina Silaghi, managerul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ALDO).
Parcurile industriale din Oradea sunt situate la aproximativ 4 kilometri de vama Borș de la granița cu Ungaria și la 70 de kilometri de autostrada M3 din Ungaria.
“Cred că a fost un cumul de factori care a ajutat la atragerea investitorilor. A contribuit atât infrastructura pusă la punct şi oferită investitorilor, adică accesul la toate utilităţile, pornind de la dumuri, energie electrică, energie termică şi apă dar şi o politică a municipiului care a generat atragerea investitorilor: de la reducerea birocraţiei pentru ei şi până la diverse facilităţi de care pot beneficia, cât şi un cadru clar în care îşi pot dezvolta afacerea”, spune Marius Moș.
Alte 2 parcuri industriale dezvoltate după succesul Eurobusiness Park I
După succesul primului parc industrial dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene, autoritățile din Oradea au depus un alt proiect pentru a obține finanțare de la Uniunea Europeană pentru construcția unui al doilea spațiu dedicat companiilor.
Procedura de a intra în parc e una simplă: în general, suma minimă pe care ei trebuie să şi-o asume ca și investiţie este de 70 de euro pe metrul pătrat. În toate cele trei parcuri industriale, momentan, avem 78 de companii care funcţionează. Am atras o valoare de investiţie de 280 de milioane de euro şi vom ajunge la un număr de locuri de muncă de până la 6000”, a afirmat Alina Silaghi, managerul ALDO.
mai mult pe: startupcafe.ro