Câteva state europene încep, cu prudență, să renunțe la restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, chiar dacă, în multe situații, rata de infectare și de ocupare a locurilor de la terapie intensivă este încă relativ ridicată, relatează Euronews.
În Franța, a fost ridicată de luni interdicția de călătorie în interiorul țării, în timp ce elevii de gimnaziu și liceenii se întorc la cursuri pentru prima oară în ultima lună. În schimb, rămâne în vigoare interdicția de circulație pe timpul nopții, iar terasele restaurantelor și cafenelele se vor deschide abia după 19 mai. La fel cinematografele, muzeele, teatrele și sălile de concerte, care vor își vor deschide ușile doar în anumite condiții.
Franța raportează zilnic în jur de 22.000 de noi cazuri Covid-19, jumătate practic față de debutul lunii trecute când bilanțul zilnic era la 40.000. Duminică, 5.585 de pacienți erau la terapie intensivă.
Câteva restricții care erau în vigoare din noiembrie anul trecut au fost ridicate și în Grecia începând de astăzi. Astfel, restaurantele și cafenelele își vor putea primi clienții afară, iar afacerile și serviciile din turism vor fi reluate de la 15 mai.
Ungaria a trecut la o relaxare încă de sâmbătă, însă restricțiile sunt eliminate doar pentru persoanele care prezintă certificat de imunizare împotriva Covid.
Persoanele care au card de vaccinare vor putea servi cina în interiorul restaurantelor sau al hotelurilor, vor avea acces liber la psicină, teatru, cinema, sala de sport, muzee, biblioteci publice sau alte obiective recreaționale.
Carantina de noapte impusă în noiembrie anul trecut a fost și ea scurtată ca interval orar, astfel încât afacerile vor putea ține deschis până la ora 23.
Italia a început să se redeschidă treptat încă de săptămâna trecută, elevii reîntorcându-se la școală, iar cinematografele și muzeele fiind deschise. În același timp, în această sâmbătă, multe dintre localurile de pe plaje au primit și ele undă verde pentru reluarea activității.
Olanda a ridicat de miercuri măsurile de carantină care au generat proteste masive din ianuarie și până acum. Magazinele non-esențiale au fost redeschise, deși numărul acestora rămâne unul limitat.
Barurile și cafenelele și-au pregătit și ele terasele pentru prima oară în șase luni, deși unii patroni sunt nemulțumiți de condițiile impuse pentru desfășurarea activității, precizând că în acest fel va fi aproape imposibil să mențină afacerea profitabilă.