Şi la Deva, câţiva oameni au ieşit în stradă, solidari cu cei de la Piatra Neamţ, dar aici din cu totul alt motiv. Pentru a manifesta împotriva tăierilor abuzive de păduri. Sunt pentru a 103-a săptămână: “Am ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă că ni se taie pădurile, că ni se fură oxigenul şi faţă de ceea ce ni se întâmplă rău faţă de pădurile noastre. Am făcut memorii către Garda de Mediu de la Deva, către Ministerul Mediului, dar de un an de zile de la unii nu a venit nici un răspuns, iar de la alţii, răspunsuri evazive (fiind trimişi de la Ana la Caiafa, n.r.), ceea ce pe noi, ca simpli cetăţeni, nu ne încântă cu nimic: răspunsuri de genul că “nu este la noi, nu depinde de cabinetul nostru, trimiteţi la Garda de Mediu, acolo ne spune că nu depinde de ei”. Eu cred că este o birocraţie bine stabilită pentru ca nu cumva simplul cetăţean să ajungă să-i tragă la răspundere de ceea ce fac ei”, a spus Alexandru Strâmbei.
”Vinovaţi de ceea ce se întâmplă cu pădurile României de imediat de după 1989 şi până în ziua de azi sunt guvernanţii acestei ţări, care nu au făcut nimic pentru mediul din România”, mai spune Alexandru Strâmbei.
Oameni sunt nemulţumiţi că se vede clar că se taie abuziv pădurile, că se transportă masa lemnoasă din România şi nimeni nu face nici cel mai mic gest de oprire a traficului de masă lemnoasă.
“Se face vinovată şi Romsilva că nu urmăreşte tăierile, de unde se fac, dacă sunt legale, dacă nu sunt făcute abuziv, iar în pădurile României se întâmplă o mare degringoladă. Şi mai putem spune că din 1989 încoace, tot ceea ce înseamnă economie, sănătate, învăţământ a fost distrus. Cine nu vede şi nu recunoaște acest lucru, nu este roman. Cea mai rămas de vândut ca şi monedă de schimb nu numai în România ci în toată Europa, este aurul verde” a mai spus Alexandru Strâmbei.
Cei care au ieşit la Deva în stradă sunt simpli cetăţeni care nu fac parte din nicio asociaţe, din nici un ONG, din nici un partid, care doresc să tragă un semnal de alarmă la ceea ce se întâmplă.
Cei de la Garda Forestieră au deschis un control către cei de la Garda de Mediu, că în ultimii zece ani nu au făcut nici un control, lucru demonstrat cu lucrările de anul trecut de pe Cetatea Devei, care este un monument istoric şi sunt interzise tăierile de copaci, procesul este deschis în continuare, iar lumea nemulţumită aşteaptă un răspuns.