În contextul în care luna noiembrie este luna de conștientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a transmis o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul României, domnul Mihai Tudose și către domnul Ionuț Mișa – Ministrul de Finanțe, prin care solicită de urgență finanțarea acestui program de tratament cu imunoterapie la nivelul cerut de toată comunitatea medicală și de pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic, singura șansă de supraviețuire pentru acești pacienți.
Redăm scrisoarea, în rândurile ce urmeaza:
” SCRISOARE DESCHISĂ 14 noiembrie 2017
Către: Guvernul României
În atenția: Domnului Mihai Tudose – Prim-Ministrul României
Domnului Ionuț Mișa – Ministrul de Finanțe
De la: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România
Subiect: Accesul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar la imunoterapie
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Stimate Domnule Ministru,
Opriți moartea a 10.000 de români!
Cu fiecare ban pe care îl tăiaţi din bugetul pentru medicamente, vă puneți numele pe certificatul de deces a mii de români recent diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Le distrugeţi singura şansă la viaţă alături de familiile lor și îi condamnați la dispariție în timp ce primesc un tratament neadecvat suferinței lor, care consumă astfel nejustificat resurse de la bugetul și-așa extrem de sărac al sănătății.
Luna noiembrie este luna de conștientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar, malignitate care ocupă primul loc în România, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal. Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării tardive şi a lipsei de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate la fel de malign, incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de viziune pe termen lung. Pacienţii nu pot aştepta dezmorțirea sistemului şi nu îşi pot prelungi viața până când autoritățile vor avea timp de ei și de suferința lor.
În Suedia, 2 din 3 pacienţi sunt în viaţă la un an de la diagnosticarea cu cancer pulmonar, în Bulgaria 40% din pacienţi sunt în viaţă după un an. În România, mai puţin de 1/3 din cazuri sunt diagnosticate într-o etapă terapeutică utilă, media de supravieţuire este de 6-18 luni și doar aproximativ 20% din pacienţi trăiesc mai mult de un an. Supravieţuirea la 5 ani este practic nulă pentru cei cu boală metastatică.
Acești pacienți sunt tratați în prezent cu chimioterapie, care consumă resursele sistemului doar ca să le mai prelungească viața cu câteva zile, în timp ce toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic.
Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie.
Rectificarea bugetară din septembrie deja face victime printre pacienţii cu cancer pulmonar metastatic, care ar fi trebuit să înceapă terapia încă de atunci, iar numărul acestora va creşte dacă următoarea rectificare va fi negativă pentru tratamentele cost-volum și cost-volum-rezultat. Nu aveți calitatea de a lăsa să moară mii de oameni! În lipsa unei finanțări corespunzătoare a tratamentului, 10.000 de femei și bărbați, 50% dintre ei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, vor muri începând chiar de acum, când dumneavoastră parcurgeți aceste rânduri.
Cancerele nu se tratează de politicieni cu promisiuni și amânări, se tratează de către medici specialiști cu medicamente recomandate și administrate la timp pacienților, imediat și necondiționat, fără niciun fel de discriminare conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului!
Vă scriu pentru a vă solicita de urgență finanțarea acestui program de tratament cu imunoterapie la nivelul cerut de toată comunitatea medicală și de pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic, cărora li se prescrie inutil chimioterapie. Vă încurajez să demonstrați că sunteți în slujba oamenilor!
Cu stimă
Cezar Irimia,
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România”.
Cancerul pulmonar, pe primul loc în România
În România, cancerul pulmonar ocupă primul loc, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal – peste 10.000 de români pierd lupta cu această boală, în fiecare an. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția că mortalitatea ridicată este cauzată de diagnosticarea tardivă şi de lipsa de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de viziune pe termen lung.
Pacienții diagnosticați cu cancerul pulmonar în stadiu metastatic sunt tratați, în prezent, cu chimioterapie, tratament care consumă resursele sistemului și care le prelungește viața cu numai câteva zile, în condițiile în care toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic.
Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie.