UPDATE: Operațiune de amploare în combaterea migrației ilegale, în vestul țării

42

Operațiune de amploare, marți, pentru destructurarea unei grupări specializate în traficul de migranți! Oamenii legii au descins în mai multe locații și județe pentru a-i prinde pe suspecți.

Din primele informații, gruparea activă în Timiș, Arad și Hunedoara și ajuta migranții să ajungă în Occident. Străinii erau cazați în România, în vestul țării, după care erau plasați în parcări de TIR-uri.

Aici, migranții urcau clandestin în remorci fără știrea șoferilor.

Update: Aproape 30 de suspecți duși la audieri În urma operațiunii, 27 de suspecți vor fi duși la DIICOT pentru audieri. Migranții care apelau la ajutorul grupării plateau între câteva sute ș chiar 2.000 de euro.

UPDATE 2: Gruparea a strâns jumătate de milion de euro din traficul de migranți

Procurorii DIICOT au transmis modul în care acționa gruparea. Potrivit anchetatorilor, traficanții de migranți au strâns 500.000 de euri din plasarea trasfugilor. „În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna iulie 2021 şi până la data de 30.09.2021, un număr de 24 de suspecţi – 2 cetăţeni iranieni, 4 cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani – au pus bazele unui grup infracţional organizat, cu scopul de a înlesni trecerea ilegală a frontiereri a unor de migranţi de orgine afgană şi pakistaneză”, a transmis DIICOT.

Grupurile de migranţi, formate în general din 4 – 16 persoane, erau preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre, fiind transportate ulterior în municipiul Timişoara. Acolo, migranții fie erau cazaţi în apartamente închiriate, fie erau debarcați în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti, în funcție de suma pe care o achitau către organizatori, respectiv între 500 şi 1.500 euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timişoara, Arad şi Hunedoara. Migranţii care reuşeau să achite preţul cerut erau transportaţi de către cetăţenii români, în maximum trei zile de la cazare, într-una din parcările de TIR Ilia, Chizătău, Şustra, Giarmata, Şagu, M11, Pecica sau Lugoj, toate situate pe Autostrada A1 Deva-Nădlac.

Odată ce grupurile de migranţi ajungeau în parcări, organizatorii se ocupau de identificarea TIR-urilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia (prin scanarea codului QR de pe colete), stabilind astfel dacă respectivul TIR putea fi încărcat cu migranţi, în funcție de destinația acestuia.

Cercetările s-au desfăşurat în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între DIICOT și Departamentul de Procuratură Publică Traunstein din Germania, 4 polițiști germani fiind delegați să asiste la activitățile desfășurate pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.